Има загинали и ранени след руските атаки с дронове камикадзе в Украйна

Снимка: БТА

Най-малко седем души са били убити при поредицата руски атаки в Украйна, съобщи Би Би Си, като се позова на властите.

До момента е потвърдена гибелта на трима човека в Киев и на четирима в северната Сумска област, която граничи с Русия. Кметът на украинската столица Виталий Кличко обяви, че сред жертвите е млада двойка. Жената била бременна в шестия месец, предаде ДПА.

Отново в Киев, 19 души били извадени изпод отломките на сграда, разрушена при експлозия, съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Военното министерство на Русия заяви, че е извършено мащабно нападение срещу обекти на военната и енергийната инфраструктура на Украйна с използване  на оръжия с прецизно насочване. Според ведомството са били поразени „всички набелязани мишени“, а освен това е бил предотвратен опит на украинските сили да пробият руската отбрана в Херсон.

Руските атаки са нанесли щети на енергийната инфраструктура в централните и северните райони на Украйна, потвърди украинският енергиен оператор „Укренерго“. Фирмата увери в „Телеграм“, че положението е под контрол и ремонтни групи отстраняват повредите, но предупреди украинците да пестят електричеството, особено вечер, за да се намали натоварването на енергийната система.

От украинската компания „Енергоатом“ съобщиха, че руските сили са подновили обстрела в района на окупираната Запорожка АЕЦ.

Кореспондент на Ройтерс описва как войници стрелят в небето над Киев в опит да свалят дронове; жители на града бягат към убежищата; ракета от ПВО полита, чува се взрив във въздуха и се виждат оранжеви пламъци; черен дим излиза от прозорците на поразена сграда, а аварийните екипи се опитват да гасят пожари.

Според Украйна нападенията са извършени с т.нар. дронове самоубийци, произведени в Иран. Тези летателни апарати се взривяват, щом достигнат мишената си. Репортер на Ройтерс е видял отломка от участвал в атака дрон с изписани думите „За Белгород“ – вероятно препратка към украинския обстрел срещу руската гранична Белгородска област.

Атака с дрон е поразила морски терминал в южния град Николаев, били са повредени силози за слънчогледово семе и е подпалено изтекло гориво.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram