Изхвърлиха Русия от спорта за 4 години

Русия беше изхвърлена официално от спорта за 4 години. Шокиращото, но не и изненадващо решение, беше взето от единодушно на заседание в Париж от Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (УАДА) заради манипулациите на данните, извършвани от Московската антидопингова лаборатория (РУСАДА). 

Това означава, че руските спортисти ще пропуснат всички големи международни състезания в този период, включително олимпийските игри в Токио догодина и световното първенство по футбол през 2022 година. Руски официални лица също нямат право да посещават спортни форуми.

В санкциите влиза и забрана за провеждане в страната на големи международни състезания. Това означава, че ще бъдат търсени нови домакини на световните първенства по волейбол и хокей на лед, както и финалът на Шампионската лига през 2021 година.

Засега санкцията не засяга провеждането на мачове от Евро 2020 и участието на Русия на форума, но ситуацията може рязко да се промени след 1 януари 2020 година, когато начело на УАДА застане полякът Витолд Банка.

Русия има триседмичен срок да обжалва решението, но шансове за отмяната му на практика няма, а дори може да предизвика още по-сурови последствия.

Спортисти от Русия все пак ще могат да участват на големи състезания, но само ако докажат, че са чисти, и в същото време бъдат представени като неутрални спортисти. Те няма да могат да се състезават под флага на Русия.

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово и еднозначно.

„Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети да наложим възможно най-тежките наказания“, заяви Хелеланд.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram