Изследване: Страхът от коронавируса надделява над опасенията за икономиката

Значително мнозинство от хората по света искат техните правителства да отдават приоритет на спасяването на човешкия живот пред мерките за рестартиране на икономиките, изпаднали в криза заради ограниченията заради коронавируса, констатира глобално проучване, цитирано от Ройтерс.

Проучването на американската компания „Еделман“ (Edelman Trust Barometer), която от две десетилетия анкетира десетки хиляди хора относно доверието им в основните институции, оспорва твърдението, че „умора от карантината“ нараства сред населението, ударено от пандемията.

Като цяло 67 процента от интервюираните между 15 и 23 април 13 200 души са се съгласили с мнението, че главен приоритет за правителствата трябва да бъде спасяването на живота на възможно най-много хора, дори ако това означава по-бавно възстановяване на икономиката.

Само една трета са подкрепили мнението, че за правителствата става по-важно да спасяват работни места и да рестартират икономиката, отколкото да вземат всякакви предпазни мерки за безопасността на хората.

Проучването е проведено в Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Корея, Великобритания и САЩ.

Интересни се някои регионални различия по въпроса. В Япония например, където епидемията все още е във възходяща фаза, 76 на сто са подкрепили становището, че общественото здраве трябва да има приоритет над икономиката, докато в Китай, където епидемията е овладяна, този процент е 56.

В Канада, Великобритания и Франция над 70 на сто от анкетираните искат приоритет на грижите за здравето на хората. Този процент в САЩ е 66, въпреки че президентът Доналд Тръмп насърчи протестите срещу карантинните мерки.

„Въпросът очевидно е сложен, защото имаме две паралелни кризи – здравна криза и икономическа криза“, каза Ричард Еделман, шеф на едноименната компания.

Хората обаче си казват: вече имахме 6-7 седмици такива ограничителни мерки, какво толкова, ако изтърпим още една-две?“, отбеляза той.

Проучването констатира, че е нараснало доверието в правителствените институции по цял свят в условията на пандемията. Като цяло то е средно с 11 процента по-високо, отколкото през януари и достига 65 на сто – най-високата стойност, констатирана някога в проучванията на „Еделман“.

Констатира се и одобрение на мерките за държавна подкрепа за икономиката и на действията на общественото здравеопазване. Само 29 на сто от запитаните обаче са подкрепили твърдението, че бизнес лидерите вършат „чудесна работа“, реагирайки на нуждите на момента, пише още Банкеръ.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram