Зоран Заев склонил на ново име за Р. Македония

Македонският премиер Зоран Заев е приел промяна на името на страната, пише македонското издание „Курир“.

Информацията идва от кмета на Солун Янис Бутарис, който като част от състава на преговорите с представители на македонското правителство, смята, че Зоран Заев е склонен на компромис с името. Като възможности изданието посочва „Нова Македония“ или „Северна Македония“.

Гърция настоява за смяна на името на македонската държава, като компромис с името е единственият начин за членство на Македония в ЕС и НАТО.

„Курир“ пише, че премиерът Зоран Заев няма националистичните убеждения на предишния премиер Никола Груевски. Заев също така обяви за свои основни приоритети членството на страната в ЕС и НАТО.

Изданието напомня и за вече постигнат и подписан Договор за добросъседство с България.

Гръцките медии смятат, че сегашните му разговори с гръцките власти могат да се приемат като крайъгълен камък в отношенията между двете страни. Очаква се развитие по преговорите.

Според коментара на Бутарис, цитиран от „Курир“, съгласието за компромис означава и промяна на идентичността на държавата, но и това, че с новото си име Македания би могла да намери нова идентичност за себе си и за своя народ.

В съответния период е нужно преговарящите за името на Република Македония Анамнтиос Василакис, от гръцка страна, и Васко Наумоски от македонска страна, да представят ново предложение на Матю Нимиц.

Гръцките медии анализират настоящия „напредък“ в отношенията като крайъгълен камък при затварянето на проблема с името.

„Курир“ припомня и изказването на премиера Зоран Заев след срещата му с кмета на Солун, че още със сформиране на правителството си се подготвя окончателното разрешаване на казуса с името. Изданието напомня и ангажимента на новото правителство на Бивша югославска република Македония относно взаимосвързаността на системите за природен газ с Гърция.

Също така изданието припомня и мнението на заместник министър-председателят по европейска интеграция Буджар Османи, че 2018 година е „златен прозорец“ за разрешаване на продължилия три десетилетия спор с името. 2019 година вече би било късно, според Османи, тъй като това е година на провеждане на избори в Европа, Гърция и Македония.

„Имаме вече опит от преди и никой не може да гарантира, че ще има решение, но сме оптимисти и работим, за да намерим решение“, казва Османи и подчертава мнението си, че съществуват предпоставки за разрешаването на въпроса.

„Очакваме предложението на г-н Нимиц, за да можем ефективно да обсъждаме и да намерим решение. Моето лично убеждение е, че трябва да използваме 2018-та, защото в противен случай влизаме в порочен кръг на латентно рециклиране на кризи, които преживяваме през последните 25 години, смята Османи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram