Земетресението в Ява уби много ученици в рухнало училище. Дете спаси приятел и загина

Много от жертвите на смъртоносното земетресение в Ява са ученици, които са били затиснати и убити от руините на рухналото си училище, докато са били в клас.

Децата са били на училище около 13 ч вчера, когато 5,6 по Рихтер разтърсват индонезийския остров. Телата им откриват спасители по време на издирвателна операция.

Информацията за броя на загиналите се разминава при различните източници – от 103 плюс 31 изчезнали, през 162 до 252, колкото днес пише британския в. „Индипендънт“. Ранените са над 700. Хиляди са без дом – срутени са 2200 къщи. 13 000 души бяха евакуирани.

„Стаята се срути и краката ми бяха погребани под отломките“, разказва 14-годишният Апризал Муляди, цитиран от Би Би Си. Детето е било извадено на безопасно място от приятеля си Зулфикар, който по-късно умира, след като сам попада в капан, от който не успява да се спаси.

Земетресението удари планински район в западната част на острова и предизвика свлачища, които погребаха цели села близо до град Сианжур.

Жертвите са били смазани или затиснати, след като стени и покриви са се срутили. „Всичко се случи толкова бързо“, казва Апризал пред АФП.

Представител на Националната агенция за търсене и спасяване също потвърди, че много от загиналите са млади хора. „Повечето от жертвите са деца, защото в 13:00 ч. те все още са били на училище“, каза Анри Алфианди.

Плиткото (на 10 км дълбочина) и опустошително земетресение бе последвано от десетки вторични трусове. Те продължават и днес. И докато те са по-слаби, тази нощ станаха още две мощни земетресения. 6 и 7 по Рихтер разтърсиха района близо до Соломоновите острови. Няма съобщения за жертви.

Не само малката му дълбочина е причина за бедствието, което причини. За него допринася лошото строителство. Сега спасителите се борят да преодолеят отломките с надеждата под тях да намерят оцелял.

В някои случаи те са изправени пред бетон. „Трябва да премахнем бетона на втория етаж, който е смазал жертва. Видяхме тялото“, казва военен пред Би Би Си.

Днес президентът на Индонезия Джоко Уидодо посети района на бедствието и даде указания приоритет за спасителите да е евакуацията на затрупаните, но живи хора. Той обеща и отпускането на спешни средства и компенсации за засегнатите общности.

Властите изпратиха стотици полицаи и спасители в региона, за да помогнат.

Земетресенията са често срещано явление в Индонезия, която се намира в зоната на „огнения пръстен“ на тектонската активност в Тихия океан.

Страната има история на опустошителни земетресения и цунами, като при земетресението на остров Сулавеси през 2018 г. загинаха повече от 2000 души.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram