Зеленски призна руската победа в Бахмут

Украинският президент Володимир Зеленски на среща с президента на САЩ Джо Байдън в Хирошима в неделя призна, че Киев вече не контролира Бахмут (руското име Артемовск). Откритата част от срещата на върха на Групата на седемте (Г-7) беше излъчена от CNN, съобщава ТАСС.

„Мисля, че не“, отговори Зеленски на въпрос от публиката относно запазването на контрола на Киев над Артемовск. „Но трябва да разберем, че там не е останало нищо. Жалко, това е трагедия, но днес Бахмут е само в нашата сърца. На това място няма нищо“, добави той.

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че в резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди на „Вагнер“ с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски е завършено освобождаването на Артемовск/Бахмут. Президентът на Русия Владимир Путин поздрави вагнеровците и военнослужещите от въоръжените сили на Русия за освобождаването на града. Според пресслужбата на Кремъл всички отличили се ще бъдат наградени с държавни награди, посочва ТАСС. 

Бахмут/Артемовск се намира в северната част на ДНР. Той беше важен транспортен възел за снабдяване на украинските войски в Донбас, мощен преден пост на Въоръжените сили на Украйна. Боевете за града започнаха на 1 август 2022 г. Битката се превърна в една от най-големите битки в Донбас от 2014 г. насам. Преди началото на боевете в града са живели около 72 хиляди души, отбелязва още ТАСС.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram