За НАТО мисията в Афганистан е успех, за Карзай е провал

Ръководената от НАТО операция в Афганистан допринесла много за развитието на страната и дала много на народа й. Това заявиха министри на отбраната на страни от алианса в Брюксел в отговор на критиките на президента Хамид Карзай.

Афганистан натрупа сериозни ползи в сравнение с началото на войната за сваляне на режима на талибаните през 2001 г., е мнението на британския военен министър Филип Хамънд. Преди 12 г. в Афганистан отсъствали основите на една модерна държава, но „ние успяхме да променим напълно това“, допълва Хамънд. „Афганистан никога няма да стане като Швейцария, но в Кабул ще има правителство, което ще контролира въоръжените сили и по-голяма част от територията на страната“, предвиди министърът. Неговият британски колега Томас де Мезиер е на същото мнение и изрази недоумението си от нападките от страна на афганистанския президент Хамид Карзай срещу ролята на НАТО в страната му: „В миналото афганистанският президент правеше много положителни оценки за мисията на НАТО. Поради което бях най-малкото учуден от последните му коментари, тъй като те се разминават с това, което афганистанците ни казват всеки ден“.

На 7 октомври в интервю за Би Би Си Карзай неочаквано констатира, че мисията на НАТО е причинила „голямо страдание“ на страната му и че от нея нямало никаква полза: „В сферата на сигурността цялото упражнение на НАТО доведе до много страдание в Афганистан, причини загубата на живота на много хора, всъщност не допринесе с нищо, тъй като и днес в страната няма сигурност“. Тогава поставеният именно с благословията на САЩ и НАТО начело на Афганистан през 2001 г. политик подчерта, че с неудоволствие отбелязва, че в страната има частична сигурност. Той разкритикува действията на пакта, които били концентрирани в битката срещу талибаните само в Афганистан, вместо да ударят техните бази в Пакистан. Карзай допълни, че няма проблем талибани да заемат правителствени постове, тъй като и те са афганистанци. Но за да стане това, следовниците на молла Мухамед Омар трябва да участват в изборите догодина, допълни президента. Според наблюдатели с острите думи Карзай се опитва да си осигури политическо бъдеще в Афганистан и след планираното окончателно изтегляне на войските на западната коалиция в края на 2014 г.

Министрите на отбраната на НАТО днес ще обсъдят хода на операцията в Афганистан с оглед прекратяването на мисията след година. Плановете са пактът да запази присъствието си в азиатската страна под формата на екипи от съветници и обучение за силите за сигурност. Вашингтон се надява преди изборите идната пролет да успее да договори с Кабул присъствието на ограничен свой контингент в Афганистан и след 2014 г. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram