За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

Върховният съд и номинацията на съдия Ейми Барет от президента Доналд Тръмп. Това бе една от първите теми, по които очаквано се сблъскаха остро тази вечер в телевизионен дебат Доналд Тръмп и Джо Байдън. 

Както е известно, демократите и Байдън са против да се назначи сега нов съдия на мястото на починалата Рут Гинзбург, тъй като изборите наближават.

Тръмп обаче не само посочи съдия Ейми Барет като своя номинация, но и придвижи кандидатурата ѝ напред.

Байдън уточни, че няма лични мотиви да критикува Барет, но процедурата трябва да почака до февруари. 

Байдън изрази тревогата си, че Барет ще нанесе удар срещу т.нар. Обамакеър – предоставяща здравна застраховка на десетки милиони американци, която Тръмп се бори да отмени.

След разменените почти приятелски кимвания и поздрави, дебатът бързо се разгорещи, като на Байдън се наложи да призове съперника си да замълчи.

Няма ли да замълчите?, попита Байдън в опит да го надвика и да говори, докато Тръмп многократно го прекъсна.

Повод за тази реакция бе втора от основните теми за вечерта – борбата с коронавируса.

Америка продължава да е водеща в света по обща заболеваемост и смъртност, със 7,27 милиона случая и 209 000 смъртни случая.Снимка 498397

Източник: EPA/БГНЕС

Байдън нападна Тръмп за борбата му с пандемията, като заяви, че е изпаднал в паника и няма план, който да помогне на американците да излязат от кризата.

Бившият вицепрезидент изтъкна, че докато САЩ съставляват по-малко от 5% от световното население, 20% от хората по света, починали от Covid-19, са американци.

На всички обвинения Тръмп контрира с „Грешно“, след което се подигра на постоянството на Байдън в носене на маска за лице.

Тръмп се похвали, че хиляди хора са присъствали на политическите му митинги през последните месеци, което даде повод на Байдън да го обвини, че излага живота на хората на риск.

Тръмп обвини Байдън ще е готов да „затвори“ цялата страна, за да спре разпространението на коронавируса. Той се похвали, че администрацията му е изградила най-голямата икономика в историят“.

Тръмп обвини Китай за кризата и коронавируса, както често го прави през последните месеци.

Първият телевизионен дебат между претендентите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън се провежда в университета Case Western Reserve, Кливлънд, щата Охайо.

Той започна без ръкостискане между кандидатите, тъй като са в сила мерки срещу пандемията. Кандидатите не носят маски за лице.

Гостите в залата са едва стотина.

Форматът на дебата е от шест сегмента по 15 минути по следните теми: постиженията на двамата кандидати, Върховният съд, Covid-19, икономиката, расизмът и насилието в градовете и изборният процес.

Двамата кандидати ще участват общо в три дебата.

Протестиращи и активисти от двете страни на политическия спектър организираха демонстрации в Кливланд в началото на дебата.

Кливланд се готви за потенциални вълнения и безредици извън дебатите. Затова полицейското присъствие в района е засилено.

Припомняме, че часове преди дебата Байдън и кандидатът за вицепрезидент на демократите Камала Харис публикуваха данъчните си декларации.

Преди това темата забърка Тръмп в поредния скандал заради отказа му да направи същото и разкритията на пресата, че е плащал съмнително малко данъци за последните години – 750 долара.

Доналд Тръмп се защити с довода, че е платил високи данъци и способността му да ги избягва е просто неговото възползване от законовите „вратички“ за това.

Байдън от своя страна се опита да превърне темата в осъждане на приетата от републиканците данъчна реформа и отбеляза, че Тръмп плаща по-малко федерални данъци, отколкото учителите.

Публикувайте си данъчните декларации, настоя бившият вицепрезидент, след като държавният глава заяви, че е плащал данъци в размер на 38 млн. долара за година и пречките да разкрие документите са в съответните служби. По-рано обаче от там уточниха, че такива пречки в момента няма.

Байдън призна несъвършенствата на законите в страната, като се закани, че ако бъде избран, на това ще бъде сложен край.

По темата за расизма и насилието, превзело страната след убийството на чернокожи от полицаи при арести, Тръмп не осъди категорично крайните прояви на „белия национализъм и расизъм“, в какъвто често бива обвиняван.

Байдън използва случая преди дебата да „удари“ Тръмп заради многобройните му подигравки и съмнения към него. Както е известно, президентът публично допусна, че демократът е на стимуланти и не е психически здрав.

„Това е вечерта за дебат. Затова си приготвих слушалките и стимулантите“,написа Байдън в „Туитър“ под снимка на слушалки за телефон и кутия сладолед.

Тръмп поиска преди дебат и двамата кандидати да се подложат на изследване за употреба на стимуланти, както и на ушите си от неутрална трета страна, за да се гарантира, че не носят никакви устройства, чрез които може да се предава информация.

Байдън отказа.

Също в „Туитър“, Байдън почете и починалите само за няколко месеца 200 000 американци от коронавирус, като сподели, че вижда зад този брой празните им места и резултатът не би трябвало да е толкова печален.

Тръмп, от своя страна, се заяде с Байдън заради разкритията за бизнеса на неговия син Хънтър.

Тръмп атакува по-рано Хънтър, че е злоупотребявал с положението на баща си в администрацията на Обама за корупционни цели. Тръмп също заяви, че Хънтър Байдън е получил 3,5 милиона долара от руска милиардерка Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.

Aнкета на CBS News показа, че 48% от зрителите смятат, че Джо Байдън е спечелил дебата тази вечер, докато 41% виждат Тръмп като победител. 10% не могат да откроят категоричен победител.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram