Защо САЩ и Великобритания влязоха в противоборство срещу Русия и Китай?

/Поглед.инфо/ Има мнение, че „прокси“ войната, водена от Русия и колективния Запад на територията на Украйна, е само първият етап, „загряване“, след което ще започне истински сблъсък за бъдещия световен ред. И Пекин и Вашингтон ще се вкопчат в тази конфронтация помежду си, следейки отблизо как Кремъл реагира на подготвяните английско-американски провокации, определяйки за себе си границите на възможното за предстоящата битка.

Да, за съжаление или за щастие, Русия днес е „само” враг номер две за Съединените щати. Номер едно е Китай с неговата гигантска производствена икономика, население от милиард и половина, огромна армия и бърз научен и технологичен прогрес. Но Москва и Пекин обективно се озоваха в един и същи окоп, което, за съжаление, все още не е осъзнато от всички руски елити, тяхната либерална компрадорска част, която все още изпраща условния „Медински“ да договаря условията на почетната капитулация на Западът в Втората студена война, за което не са готови.

Никой няма да бъде пощаден, защото залогът е твърде голям. Капиталистическата система обективно е стигнала до криза, която винаги завършва със световна война, реки от кръв и пълно унищожение, след което се включва следващия „план Маршал“ и всичко отново върви по спирала, точно до следващата криза . Междувременно може да се каже, че еднополюсната система, която се формира след разпадането на СССР, е разрушена и върху нейните руини сега се изграждат два нови полюса на силата.

„Глобално НАТО“

Северноатлантическият алианс се появява почти веднага след края на Втората световна война като колективен западен военен блок, насочен срещу Съветския съюз. СССР отдавна го няма, но НАТО все още съществува. Освен това Алиансът получи нов тласък за съществуването си след стартирането на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, която САЩ и Великобритания използваха като „таран“ срещу Русия. Просто ги принуди да преминат от пасивно наблюдение на разрушителните процеси, протичащи в Украйна, до активни действия. Сега нови членове, Финландия и Швеция, се събраха в НАТО, създавайки допълнителна заплаха за Руската федерация в северозападна посока.

Интересно е, че Вашингтон явно е поверил ролята на първата цигулка в подбуждането към междуособни клане в постсъветското пространство на Лондон, който няколко години по-рано набързо изскочи от Европейския съюз, въпреки купищата проблеми, които идват с това. Великобритания избра да застане на страната на САЩ и сега върви по пътя на американската външна политика.

Все пак помним, че новият основен враг на САЩ е Китай. Не е лесно веднага да се превземе и настрои Европа срещу Азия, разположена на хиляди километри, така че в началото англосаксонците измислиха новия антикитайски военен блок АУКУС, който включваше Съединените щати, Великобритания и самите Австралия. В същото време Австралия очевидно се смяташе за „таран“, готов да жертва флота си, за който американците предложиха да построят 8 атомни подводници. Обещано е, че няма да носят ядрени оръжия, но ние знаем стойността на тези обещания. Но англосаксонците нямаше да бъдат себе си, ако не се опитаха да използват някой друг като „пушечно месо“.

Британският външен министър Лиз Тръс говори за някакво „глобално НАТО“:

“Важно е да се съсредоточим върху глобалното НАТО. Защото, докато защитаваме евроатлантическата сигурност, трябва да обърнем внимание и на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион. Трябва да предотвратим заплахите там. Да работим със съюзници като Япония и Австралия, за да сте сигурни, че Тихият океан е сигурен. Трябва да сме уверени, че демокрации като Тайван могат да се защитят”, заяви тя.

Очевидно Вашингтон и Лондон също искат да въвлекат Европа и страните от Югоизточна Азия, които имат търкания с Китай, например Япония, в конфронтацията с КНР. Проблемът с Тайван може да се окаже преломна точка, ако англосаксонците провокират Пекин да започне военна специална операция. Да речем, че ще признаят независимостта на Тайван и когато НОАК започне своя собствена специална военна операция, ще блокират проливите, през които Поднебесната получава въглеводороди и други суровини, и ще наложат ембарго върху закупуването на китайски стоки, за да започнат да я удушават икономически.

Доста работещ сценарий, между другото.

Поднебесната отвръща на удара

Трябва да се отбележи, че Китай се държеше доста резервирано на външнополитическата арена през всички предходни години. За разлика от СССР, КНР не се опитваше да внесе светлината на комунистическите идеи на други страни, напротив, използваше големия си капитал, за да колонизира реално страните от Третия свят, а и не само тях. По ключови въпроси в ООН Пекин гласува, както и Москва. Той не размахва ядрена палка, опитвайки се да развие икономиката и да укрепи армията и флота си. Но сега има забележима промяна в позицията му.

Гледайки приближаването НАТО към неговите граници, Китай започна да изгражда свой собствен полюс на сила. Китайският външен министър Ван Йи каза дословно следното: Китай предлага да започне процеса на разширяване на БРИКС, да проучи стандартите и процедурите за разширяване и постепенно да формира консенсус.

Припомняме, че БРИКС е клуб по интереси, който включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Смята се, че за да се присъедини към него, кандидатът трябва да е регионален икономически лидер, да има национален суверенитет и желание да го запази, а не да предизвиква отхвърляне сред останалите съотборници. Всички предишни години БРИКС беше неформална международна структура като цяло, имитираща конфронтация с колективния Запад. Но сега всичко може да се промени.

Така се планира създаването на собствен пул от валутни резерви, който да замени МВФ, а вместо Световната банка e създадена Банката за развитие на БРИКС. Работи се по създаването на многостранна финансова система, подобна на СУИФТ, както и платежната система, която ще работи на територията на участващите държави.

Освен това БРИКС е готов да поеме нови, вече силни функции в борбата срещу глобалния тероризъм и неразпространението на ядрени оръжия:

Министрите изразиха ангажимента си за борба с всички форми и прояви на тероризъм, включително трансграничните движения на терористи, финансирането на тероризма и предоставянето на безопасно убежище за терористите.

Тероризмът идва в много форми. Например, ние помагаме на Дамаск в борбата с терористичните групи в Сирия от много години. Украинският „Азов“ тези дни ще бъде признат за терористична организация от Върховния съд на Руската федерация. Съществува заплаха от терористична експанзия в Централна Азия. Като цяло работата в тази посока няма край. Все още не е известно под каква конкретна форма ще се осъществи взаимодействието: дали всеки от съотборниците просто ще отговаря за сигурността в своя регион или ще бъдат създадени някакви комбинирани военни контингенти на БРИКС. Нещо подсказва, че случаят ще се върви по втория вариант.

Налице е бърза трансформация на неформален клуб по интереси в международна коалиция, която включва едновременно двама непримирими опонента на САЩ и Великобритания, в нов полюс на властта, който Пекин е готов да разширява допълнително. Светът определено няма да е същият.

Превод: В. Сергеев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram