Защо Русия трябва да се ръководи от етиката на Бушидото при провеждането на специалната военна операция

/Поглед.инфо/ На 26 април 2022 г. в американската авиобаза “Рамщайн” в Германия се проведе среща под ръководството на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин с участието на 40 негови колеги от държави – членки на Северноатлантическия алианс и партньорски страни. Срещата беше посветена на укрепването на военния потенциал на Украйна и дългосрочните нужди на страната от сигурност.

Канал “Си-Ен-Ен”, позовавайки се на служител на САЩ, съобщи, че Министерството на отбраната на САЩ е създало контролен Център за координиране и оптимизиране на доставките на военна помощ за Украйна, както от американските, така и от съюзническите сили. Базиран е в щаба на Европейското командване на САЩ в Щутгарт и се ръководи от американски контраадмирал.

Центърът работи в тясно сътрудничество с Международния център за координация на донорите, който се ръководи от британски бригаден генерал. Центърът, в допълнение към персонала от САЩ, включва служители от петнадесет други страни. Той „ще управлява и мрежа от повече от 40 партньорски и съюзни държави“, които участваха в срещата в база “Рамщайн” на 26 април 2022 г.

Както по-рано обяви министърът на отбраната Лойд Остин, „тази нова група съюзници“ вече ще се събира веднъж месечно. Ежемесечни срещи на министрите на отбраната на 40 страни по света! Тези събития ще се провеждат под ръководството на ръководителя на Пентагона.

Всъщност Вашингтон направи първите стъпки за формиране на военна коалиция от четиридесет държави под свое командване. Гръбнакът на новото формирование са страните членки на НАТО, а към тях се присъединяват още десет държави партньори.

По време на първата среща в “Рамщайн” беше обявена основната цел – укрепване на военния потенциал на Украйна и задоволяване на дългосрочните нужди на тази страна в областта на сигурността. Украйна воюва срещу Руската федерация. Съответно беше създадена нова коалиция срещу Русия. В същото време тя е насочена към решаване на въпроси с военни средства, тъй като ще се съсредоточи върху доставката не на хуманитарна, а на военна помощ за Украйна.

На този етап въоръжените сили на тази коалиция не участват пряко във военните действия на украинска територия. Воденето на бойни действия преминава през помагане на ВСУ и на други украински паравоенни формирования. Такава една“прокси” коалиция се получава.

Ако говорим за доставка на сложно западно оборудване на Украйна, тогава бойци от западни частни военни компании могат да действат като негови оператори. Този подход значително опростява решаването на проблема с преквалификацията на украинския персонал за използване на западно оръжие и военна техника. Привличането на чуждестранни военни специалисти се финансира между другото и от украински олигарси.

Какви са изводите?

Новата военна коалиция, да я наречем „НАТО+“, всъщност пое въпросите на военната логистика и логистиката на въоръжените сили на Украйна на територията на Украйна. Освен това тази коалиция предоставя на Украйна разузнавателни данни както от стратегически, така и от оперативен характер в реално време.

Важно е да се обърне внимание на факта, че въпросът за доставките на тежко оборудване за Украйна се измества към системи с голям обсег за унищожаване както на наземни, така и на въздушни цели.

На 28 април 2022 г., по време на пресконференция с канадския си колега Анита Ананд, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза: „Огневата мощ на далечни разстояния ще бъде решаваща. Той също така отбеляза необходимостта от доставка на системи за противовъздушна отбрана на голям обсег като С-300 и други подобни.

С успешното изпълнение на тези планове на Вашингтон сегашните ежедневни удари по граничещите с Украйна руски региони ще ни се сторят като цветенца.

Наблюдава се рязко влошаване на международната военно-политическа обстановка около руската специална военна операция в Украйна. Много ще зависи от действията на руските въоръжени сили за предотвратяване на възникващи заплахи.

Трябва също така да се разбере, че американският естаблишмънт ще реагира лошо на стъпките на Русия за ескалация на европейския континент поради географското ѝ разстояние от Съединените щати. Съдбата на съюзниците и сателитите не е от голямо значение за американския елит. Образно казано, днес Украйна действа като прокси, утре тази роля ще играят Полша, балтийските страни и Румъния, а вдругиден Германия.

Само непосредствена заплаха от Русия за физическото съществуване на американския естаблишмънт в континенталната част на Съединените щати ще доведе до изтласкване на Америка от прокси войната в Украйна, което ще осигури бързата ни победа.

Ето и отговор на въпроса защо се случва всичко това, в смисъл на срещата в “Рамщайн” и произтичащите от нея последствия.

Ще дам ясен пример. Ако продължим да обещаваме удари срещу центровете за вземане на решения в Украйна в отговор на обстрели и удари по наша територия и не правим нищо, тогава САЩ ще имат основателни съмнения относно решимостта на Русия да нанесе ответен удар с ядрено оръжие.

Американците мислят просто и логично: ако руснаците не отговорят на украинските конвенционални удари на тяхна територия с атаки срещу центровете за вземане на решения в Киев, тогава те няма да отговорят и на ядрен удар. Или ще отговорят, но само в Европа. Европа е далеч от Америка. А центровете за вземане на решения са в САЩ, отчасти във Великобритания, но от гледна точка на нейните много активни антируски действия.

И подобни обосновани съмнения не само ще насърчат Запада да изпрати войските си в Украйна, но и ще му дадат смелост за нанасяне на превантивен удар срещу Русия, включително с ядрено оръжие. Ние със собственото си поведение ги провокираме към това, защото разбират само езика на грубата сила. Еднодействие струва хиляда думи.

Превод: В. Сергеев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram