Защо Приднестровието е въвлечено в украинския конфликт

/Поглед.инфо/ През деня на територията на Приднестровието са извършени три терористични атаки, зад които, вероятно, стоят украинските специални служби. В републиката е въведено „червено“ ниво на терористична заплаха и военният парад на 9 май е отменен. Защо Приднестровието стана обект на атаки, до какви последствия могат да доведат и какво означава това за Русия?

Във вторник сутринта мегаватните антени на радиоцентъра „Маяк“ в Приднестровието бяха взривени. „И двете предаваха руско радио. Никой от служителите на Приднестровския радиоцентър и местните жители не е пострадал“, добавиха от МВР на републиката.

Радиоцентърът в село Маяк е построен в края на 60-те години. Гигантска мегаватова антена, висока около 100 метра, е в състояние да предава къси вълни на всяко разстояние. Основните клиенти са руската телевизионна и радиоразпръскваща мрежа и радио „Трансмир“.

В същото време в понеделник вечерта в сградата на Министерството на държавната сигурност на Приднестровието в Тираспол гръмнаха експлозии. Съобщава се, че сградата е била обстрелвана от гранатомети. За тези действия бяха заподозрени спецслужбите на Украйна.

„Кремъл следи много внимателно ситуацията в Приднестровието и новините, идващи оттам, предизвикват безпокойство“, каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент. На този фон ръководството на републиката започна да предприема мерки за подобряване на сигурността.

По-специално започва инсталирането на контролно-пропускателни пунктове на вход и изход от градовете, въвежда се проверка на превозни средства и граждани през деня, а през нощта – на всички, които влизат в населените места. Силовите структури ще бъдат прехвърлени на подобрен режим на обслужване. Също така беше решено военният парад на 9 май да бъде отменен. Учебните заведения са прехвърлени на дистанционно обучение до края на учебната година.

Освен това Съветът за сигурност на Приднестровието потвърди трите терористични атаки на територията на републиката в понеделник и вторник. Сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол, военното поделение край село Паркани и кулите на радио-телевизионния център край село Маяк бяха официално признати за засегнати.

На този фон молдовският президент Мая Санду свика спешно заседание на Висшия съвет за сигурност във връзка с инцидентите в Приднестровието, след което планира да направи изявление пред пресата.

По-късно се появи информация за атака срещу военно летище в Приднестровието. „Атаката е извършена с помощта на дронове, от тях са пуснати мини с калибър 60 мм, това е модел на НАТО. Многократно сме срещали такива оръжия в Донбас на линията на съприкосновение, в онези окопи, които бяха завзети от неонацистите“, отбеляза Семьон Пегов от канала в „Телеграм“ „Проект Уоргонзо“.

„В Приднестровието от декември инструктори и куратори на НАТО подготвят провокации с участието и съдействието, разбира се, на прокишиневски бойци, които се противопоставят на правителството на ПМР и провеждат активна подривна дейност. Сега всичко стигна до истински експлозии“, продължи той.

„Това, за което предупредихме преди повече от четири месеца, всъщност започна да се сбъдва. Те също така искат да въвлекат Приднестровието в ескалацията, която се случва в Югоизточна Украйна, и всъщност се опитват да въвлекат републиката във военни действия“, отбеляза журналистът.

„Остава да се види дали са използвали дронове или е влязла някаква саботажна група, носеща дронове с малък обсег, както правят „Ислямска държава“. Така че ситуацията се нажежава не само в Донбас, но и в Приднестровието”, добави военният командир.

В самото Приднестровие посочват ясна антируска ориентация на извършваните терористични атаки.

„Въпросът дори не е какво вече се е случило. Трябва да разберем какво ще се случи след това. В крайна сметка атаката е била подложена на летище, което е в експлоатация на оперативната група на руските войски. И ако изхождаме от сегашната логика, тогава ударите бяха нанесени основно по онези обекти, които са в експлоатация и на служба на руските войски. Тоест следващата цел може да са големи складове за боеприпаси в село Колбасна“, признава бившият председател на Върховния съвет на Приднестровието Александър Шерба.

„Според различни оценки цената на всичко, което се намира в складовете, е около 3,5 милиарда долара. И ако този обект бъде ударен, последствията ще бъдат огромни. Това ще засегне не само самите структури, но и близките населени места, включително украинските“, каза Шерба.

Според отворени източници в момента в арсенала в Колбасна се съхраняват от 19 000 до 21500 тона боеприпаси: снаряди, бомби, мини, гранати, патрони с обем от 2500 железопътни вагона. От тях 57% са с изтекъл срок на годност и не могат да се използват и транспортират. Възможната детонация на съществуващите боеприпаси може да се сравни с експлозията на ядрената бомба, хвърлена над Хирошима през август 1945 г.

Шерба също е сигурен, че специалните служби на Украйна стоят зад събитията от последните два дни. „Действията им противоречат на логиката. Трудно е да се мисли в тези категории, когато се извършват неморални и античовешки терористични атаки“, обясни Шерба.

„Очевидно всичко това се прави, за да се сее паника. И тук не става дума за руските военни, а за обикновените приднестровци, както и за украинците, избягали при нас от зоните на военни действия. Освен това виждаме пореден опит да се въвлече Русия в още един конфликт“, добави източникът.

„Очевидно Западът е пряко заинтересован от привличането на Приднестровието в украинския конфликт. Ако това се случи, ще се появи още една линия на фронта“, каза за Станислав Ткаченко, професор в катедра „Европеистика“ на Факултета по международни отношения на Санкт Петербургския държавен университет, експерт в Валдайския клуб.

„Министърът на отбраната на САЩ откровено заяви, че страната му възнамерява да отслаби военния потенциал на Русия, доколкото е възможно. И колкото повече фронтове, толкова повече сили ще трябва да похарчат. Това е логиката за сковаване на силите на Русия, включително и на тези, които участват в операцията в Украйна“, обясни експертът. „Друго е, че това е много рискова игра както за Украйна, така и за Молдова. Киев, например, няма военно предимство нито в Херсонска, нито в Николаевска област. И ако Русия бъде провокирана, тогава тя може да отиде в Приднестровието. И тогава ще засегне цяла Молдова“, казва Ткаченко.

„Но въпреки факта, че Приднестровието има много слабо географско положение, системата за управление там е добре организирана, има и ефективни въоръжени сили, включително нашия мироопазващ контингент. Затова Западът, ако иска да поеме контрола над тази територия, ще трябва да започне цяла специална операция, която ще доведе до пряк сблъсък с Русия. И това не е в техен интерес“, заключи Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram