Захарова: Провалиха се плановете на ЕС да използва визитата на Борел, за да бичува Русия

Европейският съюз планираше да организира публично бичуване на Русия от посещението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Москва, но това не се получи. Това заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио „Вести ФМ“, съобщава ТАСС.

 

„Ще ви разкрия една тайна за нашите западни партньори: когато не успеят да бичуват, те изпадат в истерия, отбеляза Захарова. Задачата беше да извършат това публично бичуване, което, струва ми се, планираха много внимателно. Тоест да се говори за митинги, да се говори за журналисти, а Навални да бъде основната тема. Не се получи“, отбеляза говорителката на руското външно министерство.

Според нея плановете на западните партньори не са се увенчали с успех, тъй като руската страна е „предложила да бъдат обсъдени реални въпроси: от проблемите до перспективите за развитие, които са на дневен ред“. „Всъщност беше представен целият набор от теми за дискусия. И най-интересното е, че тази дискусия се проведе“, подчерта официалният представител на руското външно министерство.

По-рано в интервю за ТАСС Мария Захарова посочи, че изявлението на Жозеп Борел за посещението му в Москва, което той публикува в блога си след завръщането си в Брюксел, противоречи на позицията, която той самият изрази на 5 февруари на съвместната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров. Според нея това показва, че някой диктува на ЕС как да се държи с Руската федерация.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram