Заради Тръмп Великобритания и Франция пропускат срещата в Брюксел

Външните министри на Великобритания и Франция няма да присъстват на разговорите с техните колеги от ЕС, на която ще бъде обсъждана изненадващата победа на Доналд Тръмп и признаците за разногласия за това как ще се работи с новия стопанин на Белия дом.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини събира министрите на външните работи на вечеря в Брюксел, след като републиканецът Тръмп помете Хилари Клинтън на базата на позиция, която поставя под въпрос ангажираността на Америка с Европа.

Но британският външен министър Борис Джонсън няма да участва в срещата, която е оценявана от някои среди като ненужно поставяне под съмнение на резултатите от изборите в САЩ, които от десетилетия са в близки отношения с Европа.

„Не виждаме необходимост от допълнителна среща в неделя“, заяви говорител на британското външно министерство, допълвайки, че Борис Джонсън ще участва на планираната за понеделник среща на външните министри. „Има налице демократичен акт, има преходен период и ние ще работим със сегашната и с бъдещата администрации, за да осигурим най-добрия резултат за Великобритания“.

Лондон ще търси подкрепата на предстоящата да дойде на власт администрация на Тръмп за преговорите за излизане от ЕС, след като през юни референдум показа желанието на британците да напуснат съюза.

Френският външен министър Жан-Марк Аро няма да участва „поради причини от дневния ред“, каза пред АФП френски източник, въпреки че на срещата, назначена от шефа на външната политика на ЕС, също ще бъдат поставени въпроси. Вместо от министрите си Великобритания и Франция ще бъдат представени от техните посланици в ЕС.

Победата на Тръмп беше приветствана студено от блока, разтърсен от Brexit и други кризи, като президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди, че избраният за президент милиардер трябва да ускори трансатлантическите връзки.

„По време на кампанията си Тръмп каза, че Белгия е село някъде в Европа“, каза в петък Юнкер. „Вярвам, че ще загубим две години, докато Тръмп пътува из свят, който не познава“. Юнкер също така каза, че Тръмп поставя под въпрос НАТО, което може да доведе до „болезнени последствия“, тъй като това е моделът за отбрана на Европа.

Отсъствието на приоритети във външната политика на Тръмп оставя всички да си задават въпроси. Европейски дипломат каза: „никой не е плакал на рамото ми, но всички казват“какво означава това“ и всеки се опитва да го интерпретира.

“ Тръмп също се опита да стигне до американските съюзници след изборната си победа с телефонни разговори с британския премиер Тереза Мей, френския президент Франсоа Оланд и други. Но в знак на загриженост от това, какво означава победата на Тръмп за Европа, отиващият си американски президент Барак Обама се готви за срещи с Меркел, Мей и Оланд.

Студеното отношение на Тръмп към Европа и обвиненията срещу него в сексизъм и расизъм по време на кампанията са причина за нервност в целия блок, занимаващ се с миграционната криза, намираща се в застой икономика и възраждащата се Русия на източната му граница/ БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram