Заради коронавирус украинци замеряха с камъни свои сънародници

Десет полицаи са пострадали в украинското селище Нови Санжари при сблъсъци с демонстранти, които протестират срещу настаняването на евакуирани от Китай украинци в местен санаториум, съобщи на брифинг директорът на националната полиция Игор Клименко. При мелето е пострадала и една жена, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред.

Общо 73 украинци бяха евакуирани в четвъртък от китайския град Ухан в Харков. След съответните прегледи те бяха транспортирани в медицински център на националната гвардия в Нови Санжари, където ще са под карантина през следващите две седмици.

Именно това е предизвикало недоволството на местни жители, които организирали протестна акция, въоръжени с метални пръти, блокирайки подстъпите към медицинския център.

Един от протестиращите се опитал да се вреже с автомобил в полицаи. Прозорците на няколко автобуса с евакуирани са били разбити с камъни, предаде Ройтерс.

Местните хора са разтревожени, че може да се заразят с коронавируса, въпреки че властите многократно посочиха, че опасност няма, а президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи специален призив за спокойствие.

Един от протестиращите е предложил евакуираните да бъдат закарани в Чернобил, друг – да ги откарат в парламента, а трети – президентът да ги вземе у дома си, щом смята, че опасност няма.

Десант

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram