Започва рибна война през Ламанша с всякакви икономически оръжия

Франция и Великобритания започват рибна война, която всеки момент може да премине от взаимни заплахи към наказателни икономически мерки. 

Говорителят на френското правителство Габриел Атал, цитиран от „ЕЮ Обзървър“, предупреди, че ще бъдат приложени „систематични митнически и санитарни проверки на всички битански продукти, както и забрана за достъп на британски морски храни до френски пристанища“, които са главен вход на британците за пазарите в ЕС. Гневът на Париж е предизвикан от Лондон, който е дал едва половината от договорените съгласно Брекзит квоти за улов на риба в британската икономическа зона от френски рибари.

Освен пристанищните санкции ще има и други, предупреди говорителят, който е с ранг на министър без портфейл. Според него Франция може да спре тока на британските острови в Ламанша, които се снабдяват с електричество от Франция. От Лондон отвърнаха, че ще проследят френските действия и ще им дадат „калибриран отговор“.

Френската министърка за морска политика Аник Жирардин заяви днес, че един британски траулер е задържан, а на друг е отправено устно предупреждение по време на проверки край бреговете на Хавър през нощта. Тя допълни че корабът е бил задържан, защото не се е съобразил с отправеното предупреждение да не лови риба във френски води, тъй като не разполага с необходимия лиценз за това. 

Жирардин обаче настоя, че Франция и Великобритания „не са във война“, но че има „битка“ за риболовните Брекзит споразумения. „В продължение на повече от девет месеца има рибари, които нямат достъп до британските води, до които преди това са имали достъп“, каза Жирардин, добавяйки, че Обединеното кралство „не спазва задълженията си по сделката“.

В сряда британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост, цитиран от БНР, заяви, че френската заплаха да блокира британските риболовни кораби от достъп до френските пристанища е „голямо разочарование“. Според Лондон действията на Франция са нарушение на международните закони и на търговските споразумения.

Франция бе разгневена от решението на Великобритания и остров Джърси миналия месец да не издадат лиценз за риболов на повече от 10 френски кораба, което Париж смята за нарушение на споразумението за Брекзит.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram