Замяната на петрола с биогориво крие смъртна заплаха

В западните страни активно насаждат мита, че преходът към биогорива ще помогне за спасяването на планетата от глобалното затопляне. Тоест в ТЕЦ, които изгарят специално обработена дървесина вместо въглища, петрол и газ. Зад този мит се крие глобална измама от цинични и алчни хора, защото подобна „зелена енергийна политика“ е смъртоносна.

През октомври 2021 г. група учени, водени от професорите Питър Едуардс и Питър Добсън от Оксфордския университет, публикуваха просто изчисление за това колко батерии са необходими на Великобритания в случай на десетдневна спокойна зима. Подобни затишия се случват периодично в Западна Европа. И както показват последствията от септемврийското затишие – поскъпването на газа – те са много опасни от гледна точка на стабилността на енергийната система.

Оказва се, че ако Великобритания получава 50% от електроенергията си от слънчеви и вятърни паркове, затишие, продължаващо само десет дни, ще изисква 5 милиарда киловатчаса запазена енергия. Най-евтината индустриална батерия към момента е “Тесла Мегапак” с капацитет от 3 хиляди киловатчаса и струва милион долара. Оказва се, че един киловатчас в такива системи струва $333. Нека намалим цифрата до 300 – с течение на времето литиевите устройства ще станат малко по-евтини.. Така ще стане необходимо да се закупят батерии на Tesla за 1,5 трилиона долара.

Нещо повече, този разход не е еднократен, а редовен: след десетки години експлоатация дори “Тесла Мегапак” (много „издръжливи“ батерии) ще трябва да бъдат сменени.

Великобритания не е най-голямата държава в света. В допълнение, тя има за цел да доведе производството на възобновяеми източници до 100% от цялото производство на електроенергия, тоест 1,5 трилиона в бъдеще трябва да се умножи по две.

Ще са необходими много десетки трилиони долари, за да се направи „захранване с батерии“ във всички западни страни. И тук се появява думата „биогориво“. На мнозина изглежда панацея.

В същата Великобритания вече има привидно успешен пример за преориентирането на най-голямата в страната ТЕЦ, работеща с въглища, в ТЕЦ на дървесни пелети – универсалното и удобно „дърво“ на нашето време. Електроцентрала за биогорива може да бъде включена на пълен капацитет, независимо дали духа вятър или грее слънце.

И ключовата обосновка за биогоривата по целия свят е една и съща: емисиите на CO2 от изгарянето на дърва ще бъдат напълно компенсирани, когато се отглеждат нови. Освен това основните страни – потребители на такова гориво са и неговите основни производители. Хубаво е, че климатът в Европа е относително топъл, дърветата растат бързо. Но си струва отново да проверят числата – и не всичко излиза толкова гладко.

Как да мамим природата изгодно

Нека започнем с основното: използването на биогорива неизбежно увеличава количеството въглероден диоксид в земната атмосфера не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план – след като на мястото на изсечените за огрев дървета растат нови дървета.

Представете си гора, до която компаниите за доставка на биогорива никога не са достигали. Дървото пада и започна да гние. То обаче почти никога не изгнива докрай: част от него отива в седиментния слой, където гъбичките и микроорганизмите вече не са в състояние ефективно да го разлагат. Там дървесината се превръща в кафяви въглища, петрол или природен газ. Общата маса на проучените запаси само от тези минерали е стотици милиарди тонове. И всички те са възникнали от онези остатъци от дърво, които не са имали време да се разложат по време на естествения цикъл.

Когато компаниите за биогорива стигнат до гората, те ще изсичат изцяло дърветата – всеки клон ще бъде вложен на пелети. Тоест, това, което преди е било заравяно в почвата, сега ще отиде в пещите на електроцентралите, а въглеродният диоксид, съответно, в атмосферата.

Най-жадни за биогорива са развитите страни, които са далеч от тропиците. Междувременно, колкото по-далече от тропиците, толкова по-голямата част от дървесината има време да влезе в земята неразложена. В Амазонка термитите напълно обработват цялата дървесина, а в Германия или Англия няма термити, а гъбите са много по-малко активни.

Така страните, които консумират повече зелено гориво, ще увеличат количеството CO2 в атмосферата по-бързо от другите. Въглеродът, който преди това е бил съхраняван като бъдещо изкопаемо гориво в продължение на милиони години, ще се превърне в дим от комина.

Илюзията „биогоривото ще отделя толкова въглероден диоксид, колкото е взело от атмосферата“ е жива само поради факта, че компаниите, които го защитават, „забравят“ да информират обществеността: ако биогоривото не е изпускало своя CO2 в атмосферата, значителна част от нея би била заровена в земята и нямаше да „затопли“ планетата.

Според Международната група по изменение на климата, средно живата биомаса на дърветата съдържа само 31% от въглерода, погълнат от гората по време на естествения ѝ жизнен цикъл, а 69% се отлага в почвата.

Затоплящата се гора

Често се твърди, че засаждането на гори позволява въглеродният диоксид да се улавя във въздуха. Това е вярно. Но, както в описаната по-горе ситуация, това е само част от истината.

Гората отразява в космоса няколко пъти по-малко слънчева светлина от степта, саваната, тундрата или пустинята. В тропиците това не е много важно: има облаци, надвиснали над горите за повече от шест месеца (дъждовния сезон), така че пряката слънчева светлина влияе в ограничена степен на енергийния баланс на района. Но над 35-ия градус на географска ширина (тоест в целия умерен климатичен пояс) има значително по-малко облаци през светлата част на деня, тъй като те се образуват от вода и колкото по-студено, толкова по-малко водни пари има във въздуха.

Резултатът е парадокс, който отдавна е известен на учените: горите поглъщат CO2, но не така имат по-силен ефект върху климата. По-важното е, че те повишават температурата на повърхностния въздушен слой. Проучването показа, че ако всички гори на Северна Америка на север от 35 градуса ширина бъдат изсечени, средната температура на планетата ще падне.

Така, ако биогоривото замени наистина голяма част от производството на електроенергия, тогава площта на горските насаждения ще трябва да бъде значително разширена. Дървесината не е подходяща за транспорт на дълги разстояния. Тя има по-малко освобождаване на енергия на килограм маса от петрола и въглищата, съдържа много „паразитен товар“ – вода, от която е трудно да се отървете напълно без скъпо сушене. Това означава, че дървесното биогориво не може да се транспортира от Амазонка – то ще трябва да се отглежда в същите страни с умерен климат и почти всичките им територии лежат на север от 35-тия паралел. Това допълнително ще стимулира глобалното затопляне.

Разбира се, можем да кажем, че това не е толкова лошо нещо. Редица видни учени – от Михаил Будико, който пръв предсказва неизбежността на глобалното затопляне през 1971 г., до физика Фрийман Дайсън – вярват, че затоплянето е по-вероятно да бъде благословия. Будико дори го нарича „билет за изгубения рай“.

Но компаниите за биогорива налагат своите продукти с много различно послание – именно за борба с изменението на климата. И това вече мое да се приеме като умишлено подвеждане на купувачите.

И най-важното е, че ускореното насищане на атмосферата с въглероден диоксид е само началото на проблемите с биогоривата.

Смъртоносната опасност от пелетите

Изгарянето на напълно суха дървесина отделя 7% повече CO2 от конвенционалните въглища и почти два пъти повече от природния газ. В реалния живот дървесината след добив има съдържание на влага 45-50%. Изсушаването ѝ по естествен начин, оставяйки я покрито в продължение на месеци, ще увеличи разходите за събиране на гориво. Ако я сушите нарочно, трябва да използвате гориво, което допълнително увеличава въглеродния отпечатък.

Като правило се използва естествено сушене, но не дългосрочно, поради което съдържанието на влага в пелетите и другата биомаса не е нула. Когато горивото с ненулева влага влезе в пещта, то изразходва част от топлината за изпаряване на водата, което намалява ефективността на използването на дърва. Следователно котлите на биомаса в Съединените щати имат средна ефективност от 24%, докато котлите на въглища имат средна ефективност от 33% (дори по-висока при газовите).

Това означава, че когато едно и също количество топлина се получава от дърва и въглища, реалните емисии на CO2 се различават не със 7%, а с почти един и половина пъти. Разликата с природния газ е шест пъти (официални данни на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ).

Продължаваме напред. Дървесината, подобно на въглищата и газа, образува въглерод-съдържащи микрочастици по време на горенето. Частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра са особено опасни – нашите бронхи не ги задържат, те влизат в белите дробове, а оттам в кръвта. В кръвта тези микрочастици се превръщат в центрове за образуване на кръвни съсиреци и провокират инсулти и инфаркти. Колкото повече микрочастици в дадена област, толкова по-голяма е смъртността от инфаркти и инсулти там.

Сравнявайки смъртността от сърдечно-съдови заболявания между райони, където има топлоелектрически централи и котелни, и където те не са в близост до жилищата, изследователите изчисляват преди много години, че в Съединените щати само поради топлоелектрическите централи умират 50 хиляди души повече година. Според СЗО всяка година по света се губят около четири милиона живота.

Биогоривата в този смисъл са по-опасни от газа и дори от въглищата поради сложния си химичен състав. Въглищата, газът и дори петролът съдържат молекули, които са сходни по структура, дървесината – дълги молекулярни вериги от лигнин и целулоза, които са много трудни за пълно изгаряне. Следователно има оценки, според които на трилион киловатчаса производство 24 хиляди души умират от биогорива, десет хиляди души умират от въглища и четири хиляди души умират от газ.

С други думи, компаниите за биогорива не само заблуждават зеленото население и ускоряват глобалното затопляне. Те убиват това население.

Зелено промиване

Нека обобщим. Биогоривата увеличават общото количество CO2 в атмосферата чрез „зануляване“ на съхранението на въглерод в почвата. При големи мащаби това допълнително ще затопли Земята с горски насаждения, които поглъщат повече слънчева светлина, отколкото полетата. По пътя това ще се увеличи броят на неизбежните жертви сред хората.

Защо въпреки всичко това биогоривата шумно се хвалят и популяризират по всякакъв възможен начин? На Запад това явление отдавна е описано и се нарича зелено промиване.

Реномирана компания или топлоелектрическа централа изгаря например въглища. Идват новите времена, всички започват да се борят с изменението на климата, но бизнесмените, които притежават бизнеса с въглища, все пак искат пари.

Какво да правят? Могат да разрушат електроцентрала, работеща с въглища, като построят слънчеви и вятърни електроцентрали и след това купят батерии за тях. Но тук са необходими много инвестиции, не е сигурно, че бизнесът ще има достатъчно средства за тях.

Има и друг начин и собствениците на британската въглищна централа “Дракс” (почти четири гигавата мощност) го избраха – превключиха я на биомаса. Решението, гениално в своята простота, веднага направи компанията модерна и „зелена“. Да, емисиите на прахови частици са се увеличили, но собствениците на “Дракс” не са такива глупаци, че да живеят близо до централата. Да, това ще ускори глобалното затопляне чрез намаляване на улавянето на въглерод в горските почви, но печалбите идват в момента.

“Дракс” сега е най-големият източник на въглерод във Великобритания и четвъртият по големина в Европа. Но „зеленото промиване“ работи, обществото наистина вярва, че увеличаването на емисиите на CO2 от преминаването към дърва е „въглеродно неутрално“.

От само себе си се разбира, че успешният бизнес случай е привлякъл вниманието на маса бизнесмени по цял свят. Ето защо биогоривата имат голямо бъдеще – точно като гробарите в районите в близост до електроцентралите за биогорива.

Превод: В. Сергеев

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram