Задължителна ваксинация и за учители и държавни служители обяви Гърция

Министърът на развитието на Гърция Георгиадис съобщи, че скоро ще се въведе задължително ваксиниране не само за медици и социални работници, но и за учители и голяма част от държавните служители. Няма да се допускат студенти на лекции без отрицателен тест или сертификат, обяви и министърът на образованието Карамеос, цитиран от БНР.

Повод за решението е новият черен рекорд от над 3500 заразени с коронавирус за ден в Гърция. Туристите напускат Миконос, където до понеделник са въведени извънредни мерки. Под прицела на здравното министерство са и други острови с висок брой на заразени с COVID-19.

Вече 54 пожарникари са преместени на друг пост, защото отказват да се ваксинират. Съгласно плановете на правителството отказалите ваксина ще излизат в неплатен отпуск. В частния сектор работодатели заплашват с уволнение неваксинираните, съобщават от синдикатите.

Собствениците на заведения на остров Миконос отправиха гневно обръщение към правителството, че прехвърля вината за разпространението на вируса върху туристите и нощните заведения.

От опозицията също критикуват премиера за липса на стратегия и занижен контрол от страна на властите. До понеделник, 26 юли, в сила са вечерен час и забрана за музика.

Туристите чакат на опашки по няколко часа, за да се тестват и да напуснат острова.

На островите Санторини, Крит и Парос, където също рязко се покачва броят на заразените, местната власт приканва всички да спазват мерките, за да не се приложи сценарият на Миконос.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram