ЕС, САЩ и ОССЕ осъдиха сблъсъците в Тирана

ЕС осъди сблъсъците в Тирана, при които бяха ранени най-малко 15 души. Хиляди привърженици на опозиционната Демократическа партия на Албания участваха в протеста.

САЩ, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъдиха сблъсъците на албански протестиращи с полицията в Тирана и призоваха политическите партии да „вземат всички необходими мерки, за да може ситуацията да стане мирна и конструктивна“.

 

Президентът на Албания Илир Мета също призова за сдържаност, като каза, че „гражданите трябва да имат право да протестират, но и всички институции трябва да бъдат уважавани“. Министърът на вътрешните работи на Албания Сандер Леши призова политическите лидери да се дистанцират от насилието.

Фрог

 

Митингът беше организиран от десноцентристката Демократическа партия на Албания. Демонстрантите носеха плакат с надпис „Това е краят на крадците“, а на друг лицето на премиера Еди Рама имаше прилика с венецуелския президент Николас Мадуро.

 

Хиляди привърженици на албанската опозиция вчера се стекоха на демонстрация с искане на оставката на кабинета на Еди Рама и предсрочни избори. Те успяха да пробият полицейския кордон пред сградата на правителството и се опитаха да разбият вратите, като хвърляха и коктейли Молотов и сигнални ракети. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи.

 

Петима полицаи и 10-ина демонстранти и журналисти получиха медицинска помощ в болници след сблъсъците, повечето от тях заради проблеми с дишането, съобщава БНР.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram