ЕС ни предлага по €10 000 на мигрант

Европейската комисия се отказва от идеята за задължителни квоти за бежанци, тъй като съживява опита за промяна на европейските правила за убежище и миграция след повече от четири години безизходица.

Дългоочакваните предложения, свързани с миграцията и забавени от пандемията, ще позволят на държавите-членки на ЕС да изберат дали да приемат бежанци или да поемат отговорността за връщането на отказаните убежища в родните им страни.

Като стимул за приемане на бежанци или на лица, търсещи убежище, спасени в Средиземно море, на страните ще бъдат предложени 10 000 евро за всеки възрастен, финансирани от бюджета на ЕС, както и за всеки член на семейството, ако трябва да се събере заедно. Но никоя държава няма да бъде задължена да предложи убежище на никого, съобщи Ройтерс.

Предложението на ЕК, представено в Брюксел, предвижда облекчаване на държави-членки като Гърция и Италия, най-вече със силна подкрепа за изпращането на мигранти без право на престой обратно в страните им. Държави като Унгария и Полша следва да бъдат задължени да приемат мигранти само в абсолютно изключителни случаи. Освен това комисията на ЕС изисква всички държави от ЕС да дадат своя принос за общата миграционна политика по време на криза, предаде barikada.info.

Концепцията на Европейската комисия предоставя три сценария:

В нормални времена държавите от ЕС могат да си помагат доброволно.

Ако една страна е подложена на натиск, тя може да задейства така наречения механизъм за задължителна солидарност. Тогава страните от ЕС или ще трябва да приемат мигранти, или да помагат по някакъв друг начин, например чрез депортиране.

Ако настъпи криза като през 2015 г., кризисният механизъм влиза в сила. Тогава изборът на възможности за помощ се намалява: Или се приемат мигранти, или се депортира определен брой отхвърлени лица, търсещи убежище. Това депортиране трябва да стане в рамките на осем месеца. Ако това не успее, страната трябва да ги вземе при себе си.

Председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен призова държавите-членки на ЕС да използват концепцията като основа за нов опит за споразумение. „Време е да се изправим пред предизвикателството да формираме миграцията заедно – с правилния баланс на солидарност и отговорност“, каза тя. Става въпрос и за възстановяване на доверието на гражданите.

Двама от всеки трима мигранти, дошли в ЕС, нямат право да останат, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя уточни, че миналата година 2,4 милиона мигранти са получили право на пребиваване в ЕС, а около един милион чужденци са напуснали Общността. През 2019 г. са били установени 140 000 незаконно пристигнали мигранти. За сравнение през 2015 г. броят на незаконно навлезлите в ЕС е бил 1,8 милиона, основно бежанци.

Йохансон добави, че макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и комисията предлага начини това да се промени. Според ЕК е необходимо преценките по молбите на кандидатите за убежище да бъдат завършвани за срок до 12 седмици.

ЕК възнамерява да докладва как всяка чужда страна изпълнява задължението си да приема обратно свои граждани, проникнали или останали в ЕС незаконно. Говорител на комисията съобщи, че по-късно днес предстои разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който ще бъдат обсъдени всички въпроси от взаимен интерес.

Не предвиждаме при никакви обстоятелства въвеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти, поясни Йохансон. Тя отбеляза, че днес най-голям миграционен натиск и нужда от помощ изпитват Кипър и Малта. По нейните думи там има много хора, за които е издадено решение за връщане.

Комисията предложи днес промени във възможностите държавите от ЕС да участват в общата миграционна политика. Според зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас промените отчитат вижданията на всяка от държавите в ЕС. Споразумението от Дъблин за миграцията е непригодно за днешните обстоятелства, добави той.

Фон дер Лайен посочи, че досегашната европейска система за управление на миграцията не работи и е необходимо ново начало. Трябва да престанем с решенията според случая, ЕК предлага добра основа за различен подход, допълни тя.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram