ЕП реши: Еврофинансирането вече е вързано с върховенството на закона

Без гласуване депутатите в Европейския парламент одобриха механизма, с който отпускането на финансиране за държавите от блока ще става само срещу правни гаранции в държавите членки. До вот не се стигна, тъй като не са били предложени изменения в него.

Механизмът ще влезе в сила от януари догодина. В този момент плащанията за държавите от европейския бюджет ще могат да бъдат задържани, ако бъдат установени нарушения на върховенството на закона в дадена страна-членка, пишат от Българското национално радио. 


Ако такова нарушение бъде открито, ЕК ще задейства механизма, а Съветът ще разполага с месец да гласува предложените мерки. Срокът може да се удължи до три месеца при изключителни случаи, които изискват квалифицирано мнозинство.


“Всяко нарушение, което ще се случи след този ден, ще има последствия. Комисията винаги ще реагира при пълно зачитане на закона и обективност. Ще започнем работа по наблюдението веднага“, посочи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 


ФрогНюз припомня, че идеята да се обвържат еврофондовете с върховенството на правото дойдоха, докато у нас горяха яростни протести срещу корупцията, управляващите и главния прокурор Иван Гешев. Страната ни е оценявана като корумпирана държава според индекса “Трансперънси интернешънъл”, проблемите с върховенството на правото пък бяха очертани в два документа на Брюксел – декларацията, гласувана в ЕП и доклада на Европейската комисия. 


Идеята да се обвържат фондовете с върховенството на закона не се хареса на Унгария и Полша, които също са критикувани от Брюксел заради вътрешните си проблеми. След наложено вето върху многогодишната финансова рамка на ЕС, което пречеше тя да бъде приета, най-накрая бе постигнато споразумение между Брюксел, Варшава и Полша и бюджетът на ЕС бе приет.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram