Епидемия от холера плъзна из Ливан

Ливан предупреди, че смъртоносна епидемия от холера се „разпространява бързо“. Случаите нарастват след разпространението на вирулентната болест от съседна Сирия, информира Ал-джазира.

Избухването на епидемия в икономически опустошената страна, оставило най-малко петима починали, е първото от 1993 г. Здравните власти обвиниха финансовите и политически борби в страната, които оставиха гражданите с лоша и разпадаща се санитарна инфраструктура.

От 6 октомври Ливан регистрира 169 случая на холера. Почти половината от които през последните два дни, по данни на здравното министерство.

Последната криза идва след три години на безпрецедентно тежко икономическо положение в Ливан и невъзможността да се контролират порестите граници със съседна разкъсвана от война Сирия, където се разпространява огнище след повече от десетилетие на война.

По думите на здравният министър Фарас Абиад първия случай в Ливан е регистриран на 5 октомври в селския северен ливански регион Акар. Той добави, че пациентът, сирийски гражданин, е на лечение и е в стабилно състояние.

Ливан приюти повече от един милион сирийски бежанци. Много от тях са бедни и живеят в претъпкани лагери за разселени лица, които нямат течаща вода или канализационни системи.

Случаите на холера вече не са ограничени до лагери, граничещи със Сирия, а са се разпространили в бедни райони, където питейната вода е силно замърсена и понякога се смесва с отпадъчни води.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram