Епидемията може да „зарази“ и 5G мрежите

Епидемията от коронавирус може да забави разгръщането на 5G мрежи в Китай, предупреждават анализатори. Случи ли се, това би възпряло напредъка по един от националните приоритети на президента Си Дзинпин, пише CNBC. 

Мрежите от ново поколение, предлагащи свръхбързи скорости и минимално закъснение на сигнала, ще дадат шанс за развитието на други технологии, като роботизираните производства и автономните превозни средства. Разглеждани като критична инфраструктура, те са важни заради това, че ще помогнат по-нататъшното развитие на икономиката. 
През ноември Китай пусна своите 5G мрежи предсрочно. Те са обявени за приоритет в страната, тъй като правителството цели да стимулира развитието на ключови технологии – от софтуер до полупроводници – в опит да се утвърди като водеща сила.   
Избухването на новия коронавирус е тъкмо в Китай. Развитието им сега може да се забави, смятат анализатори от China Renaissance. 
„Инсталациите на 5G базови станции в множество градове в Китай могат да бъдат засегнати от вируса, според нас, което може да проточи разгръщането на 5G в Китай“, се казва в съобщение на компанията. Според тях проточилата се новогодишна ваканция и серията от карантинни мерки ще забавят инсталирането на 5G базови станции. 
Китай удължи Лунната нова година, след като много компании казаха на служителите си да си останат у дома. 
Самото производство на оборудване е по-малко вероятно да се окаже проблем. Вместо това оставането на служителите вкъщи може да намали количеството хора, които могат физически да изграждат инфраструктурата, обръщат внимание от Delta Partners, консултантска и инвестиционна фирма, специализирана в телекомуникационния, медийния и технологичния сектор. „Коронавирусът влияе на веригата за доставки и конкретно се отразява на трудоемките услуги като разгръщането на мрежата“, коментира Винод Наир. 
5G се превърна в силно политизирана тема между САЩ и Китай. Вашингтон упорито лансира идеята, че китайския играч Huawei – най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света – помага на Пекин да извършва шпионаж посредством тайни вратички. Заради потенциалните рискове за националната сигурност американската администрация настоява продуктите на марката да бъдат изрично изключени от мрежите на държавите партньорки. Huawei многократно отреча това твърдение.
Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „5G надпреварата е в ход и Америка трябва да спечели“. Американските мобилни оператори като Verizon и AT&T вече започнаха да развиват своите 5G мрежи в цялата страна.

economic.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram