Епидемиолог: Карантина в цял свят е по-опасна от вируса

Обявяването на карантина в цял свят в дългосрочен план може да бъде по-опасно, отколкото свободното разпространение на коронавируса.

Това е мнението на Джон Йоанидис – епидемиолог, професор в университета в Станфорд. В свой материал, публикуван в издание „Stat“, той обръща внимание върху факта, че въведените от много страни мерки ще натоварят здравната система за продължителен период от време.

В същото време при разпространението на вируса настъпва за кратко „остра фаза“, която приключва бързо.

Преди 8 дни, на 11 март СЗО обяви пандемия от коронавирус. До момента заразените в света са около 218 000 човека, а повече от 8 500 са починали вследствие на усложнения, предизвикани от заразата.

Според Йоанидис, децата, които стоят вкъщи под карантина, не ходят на училище и не общуват с връстниците си, може да не създадат естествен имунитет, което да доведе до здравословни проблеми в бъдеще.

Професорът смята, че масовата изолация ще се отрази както на световната икономика, така и на психическото здраве на хората. Потенциалните последици от световната карантина са финансова криза и масови безредици, граничещи с появата на сблъсъци между хората.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram