Елизабет II пропуска официалното откриване на парламента за пръв път от над 60 години

Британската кралица Елизабет няма да присъства на откриването на парламента утре, поради проблеми с мобилността си, съобщи Бъкингамският дворец, като добави, че синът ѝ принц Чарлз ще изложи вместо нея дневния ред на правителството, предаде Ройтерс.

„Кралицата продължава да изпитва епизодични проблеми с мобилността, и след консултация със своите лекари с неохота реши, че няма да присъства на официалното откриване на парламента утре“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец, където се намира официалната резиденция и канцеларията на кралицата.

„По молба на Нейно Величество и със съгласието на съответните органи, принцът на Уелс ще прочете речта на кралицата от името на Нейно Величество. Ще присъства и херцогът на Кеймбридж“, се казва още в изявлението на двореца, предава БТА.

За първи път от над 60 години, 96-годишната кралица няма да произнесе лично тронното слово, с което представя приоритетите на правителството. Също за първи път ще я замести Чарлз, който от години представлява престола зад граница.

Досега Елизабет II е пропускала церемонията само два пъти – при бременностите си през 1959 г. и 1963 г. След кратък престой в болница през октомври британската кралица ограничи силно публичните си изяви, но продължава да изпълнява леки ангажименти в замъка Уиндзор, през повечето време по видеоконферентна връзка. На 29 март тя присъства лично на религиозна церемония в памет на покойния й съпруг принц Филип в Уестминстърското абатство.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram