Елена Йончева и Радан Кънев с общо искане – ЕП да обсъди кризата в България

Елена Йончева и Радан Кънев внесоха общо искане институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Настояването на Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и на Елена Йончева (БСП/ПЕС) е подкрепено от 55 европейски депутати, съобщиха от пресофиса на Радан Кънев.

Пред Европейската комисия се поставят следните въпроси за дебат:

  • Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?
  • Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?
  • Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

Самият Радан Кънев заяви, че ще поиска и политически дебат в рамките на групата на ЕНП, за да може председателският съвет на Европарламента да включи дебата в дневния ред на пленарната зала

Припомняме, евродепутатът Елена Йончева даде за проверка автентичността на аудиозаписа с гласа на премиера Бойко Борисов. На 24 юли 2020 г. тя обяви, че американски експерти са потвърдили, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен.

Припомняме, също, че вчера трябваше да се проведе извънредно заседание на българския парламент, но то отпадна, защото нямаше кворум. След като заседанието бе отменено от партия „Воля“ и от НФСБ обявиха, че няма да подкрепят вътрешнополитически битки на БСП.

На 6 август от БСП поискаха извънредно заседание на Народното събрание със следния дневен ред:

  • Решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за кризата с коронавируса;
  • Изслушване на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за насилие над журналисти и граждани по време на националната пресконференция на управляващите.

Днес от партия „Воля“ казаха, че биха подкрепили лидера на БСП Корнелия Нинова, защото така тя няма да стигне до властта.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram