Европол: Български превозвачи участват в наркоразпространението

Български и румънски престъпни групи все по-често инвестират в бизнеса на пътните превози, за да улеснят преноса на кокаин и други наркотици в Европейския съюз. 

Това пише в представения днес нов доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол.

В документа се посочва, че пазарът на наркотици в ЕС има годишен оборот от поне 30 милиарда евро. Установени са поне 5000 организирани престъпни групи, пряко замесени в разпространението на наркотични вещества.

В доклада се отбелязва, че въпреки мерките за борба с наркотиците, търсенето не се променя, а предлагането се подобрява. Допълва се, че производството на кокаин в Южна Америка и на хероин в Афганистан бележи исторически върхове.

Авторите на доклада препоръчват усилията да се насочат срещу ръководителите на съответните престъпни групи, както и да се подобри охраната на външните граници на ЕС. Това е третият подобен доклад и в него се отчита, че досегашните препоръки от 2013 и 2016 г. остават в сила. 

dunavmost.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram