ЕВРОПА ВРЪЩА ОГРАНИЧЕНИЯТА – Затварят се ресторанти, училища, връща се полицейският час

Европейските страни все повече променят ограничителни мерки, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на коронавируса. Закриват се училища и ресторанти, въвеждат се вечерен час и частични „ограничения“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се обърна към обществеността по повод въвеждането на извънредното положение. Той каза, че всеки, който наруши мерките, ще бъде открит. Той посочи, че се преустановяват излизанията по ресторанти и сбирки на приятели.

Полицейският час ще бъде в сила от 21:00 до 6:00 ч., започвайки от събота. Той ще остане в сила през следващите четири седмици, каза Макрон.

В Германия за последните 24 часа са съобщени 6 638 нови случая на коронавирус, най-големият брой за един ден от началото на пандемията.

Поради нарастващия брой хора, заразени с коронавирус, в Германия се проведе среща между канцлера Ангела Меркел и провинциалните лидери за обсъждане на затягащите мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

Политиците в Германия обмислят дали да удължат училищните ваканции около Коледа и Нова година, за да предотвратят разпространението, въпреки че критиците твърдят, че няма доказателства, че училищата са огнища на вируса.

От петък ще бъдат въведени ограничения за движение между червените статистически региони в Словения, които са седем. В тези региони носенето на маски ще бъде задължително навсякъде, работата на определени официални и спортни дейности ще бъде ограничена, а събирането на повече от десет души ще бъде забранено.

Чешката република, европейската държава с най-голям брой заразени хора на глава от населението, премести часовете в училище онлайн и планира да изпрати хиляди студенти по медицина на терена. Болниците отменят неспешните процедури.

Полша засили обучението за медицински сестри и обмисля да отвори полски военни болници.

Уроците ще се провеждат онлайн и в Москва, а Северна Ирландия ще затвори училищата за две седмици.

Холандия затвори кафенета и ресторанти, но остави училищата отворени.

Ежедневният брой на новите инфекции в Европа е средно 100 000, което е една трета от общото увеличение на броя на новите случаи в световен мащаб.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram