Евродепутатите от БСП гласуваха против резолюция срещу Русия

БСП отново се оказа единствената партия от групата на социалистите в Европейския парламент, чиито представители до един гласуваха против резолюция, призоваваща за нова стратегия на ЕС в отношенията с Русия. Петимата български социалисти са сред общо 20 представители на тази група, които са били „против“. Останалите 12 български депутати подкрепиха резолюцията, приета с 494 гласа „за“, 103 „против“ и 72 „въздържал се“.

„ЕС трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия“, се казва в документа.

В него се подчертава, че Европейският парламент прави разграничение между руския народ и режима на президента Владимир Путин. ЕС трябва да създаде алианс със САЩ и други партньори със сходно мислене, за да противодейства на усилията на Русия и Китай, които имат за цел да отслабят демокрацията в света и да дестабилизират европейския политически ред. Съюзът трябва да предвижда санкции, политики за противодействие на незаконните финансови потоци и подкрепа за активистите в областта на правата на човека“, се казва в документа.

Като дестабилизиращи действия на Русия са посочени и обвиненията срещу агенти на руското Главно разузнавателно управление в опита за убийство на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души. В резолюцията се изтъква, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, петрол и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт.

Брюксел трябва да обърне специално внимание на правния институт на двойното гражданство и да настоява България и Малта да се откажат от своите режими на „златни паспорти, се казва още в резолюцията.

В заключение депутатите настояват ЕС да има готовност да откаже признаването на руския парламент, ако избори се проведат в нарушение на демократичните принципи и международното право.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram