Държави от ЕС се готвят да разхлабят строгите ограничения

Германия, Австрия и Дания планират да започнат постепенно да разхлабват строгите ограничителни мерки, въведени в борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщават информационните агенции. Това ще стане след Великден, който католиците отбелязват в края на тази седмица.

Берлин се готви да премахне рестрикциите за излизане от домовете от 19 април, но е изготвен списък с мерки, които ще станат задължителни за гражданите. Новият списък предвижда задължителното носене на предпазни маски, ограничения за събиране на публични места и бързо проследяване на контактите на заразени с коронавируса пациенти. Тези мерки са изготвени от Министерството на вътрешните работи и се смята, че са достатъчни броят на инфектираните да бъде нисък, когато постепенно се възобнови нормалният начин на живот. 

Днес бе решено всички, които пристигат в Германия, да бъдат поставяни задължително под 14-дневна карантина. Мярката ще влезе в сила от 10 април.  Изключение от задължителната изолация ще бъдат медицински работници, които живеят в пограничните, но извън териотирята на Германия, както и транзитно преминаващи. От 16 март е въведен временен контрол по границите с Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург и Дания. В пограничните райони, където няма ГКПП-та, контрол се упражнава от федералната полиция. Хората, които влизат на територията на Германия от тези райони, също ще бъдат изпращани под карантина, или ще бъдат връщани, ако бъдат заловени от полицията в 30-километров район около границата. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви днес, че от 14 април ще бъде разрешено на малките магазини да отворят врати, а от 1 май ще могат да заработят по-големите търговски обекти и моловете. „Целта е от 14 април по-малките магазини с големина до 400 кв. м., както и магазините за техника и стоки за бита, да могат да отворят отново, но при спазване на строгите изисквания за безопасност“, обяви канцлерът. Клиентите обаче задължително ще трябва да носят предпазни маски – тази мярка вече се прилага в супермаркетите. Пътниците в градския транспорт също трябва да носят маски. От 1 май се очаква да отварят търговските центрове. В средата на следващия месец може да заработят хотелите и ресторантите, но австрийското правителство ще обсъди въпроса допълнително. Училищата ще останат затворени до средата на май със сигурност, а обществените прояви ще са забранени до края на юни, обясни още Курц.

Министерството на здравеопазването във Виена констатира значително намаляване на броя на новозаразените с COVID-19 и затова канцлерът Курц иска „постепенно и внимателно да се върнем към нормалния начин на живот след Великден“. Той обаче предупреди, че правителството си запазва правото отново да въведе строги ограничения, ако данните за заболелите и смъртните случаи започнат да се повишават. В Австрия има над 12 000 болни от COVID-19 и 220 жертви. 

В Дания властите също имат намерение да вдигнат строгите ограничения за придвижване след Великден, ако няма увеличение на новозаразените с коронавируса. Премиерът Мете Фредериксен обяви, че правителството се надява да започне „постепенно, контролирано и спокойно“ връщане към обичайния начин на живот, защото заразата се разпространява вече по-бавно. В страната има над 4600 заразени и 179 жертви. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram