Демокрацията по света е в „отстъпление“ за 13-та поредна година

Демокрацията по света е в „отстъпление“ за 13-та поредна година. Това става ясно от годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“, цитиран от „Политико“.

В доклада си „Свободата в света 2019“ базираната във Вашингтон правозащитна организация подчертава, че между 1988 и 2005 г. процентът на държавите, определяни като „несвободни“, е спаднал от 37 на сто до 23%, докато делът на така наречените „свободни“ държави се е увеличил от 36 на сто до 46%. Но между 2005 и 2018 г. процентът на „несвободните“ държави се е увеличил до 26%, докато делът на „свободните“ страни е паднал до 44%.

В резултат политическите права и гражданските свободи са отслабнали в 68 държави и са се подобрили в 50 държави в сравнение с доклада за предходната година.

В доклада се посочват фактори като променящия се глобален баланс на силите в полза на някои държави, включително Китай, както и „гневът и безпокойството в Европа и САЩ заради икономическото неравенство и загубата на личен статут“ като причини за натиска върху демократичните институции.

От организацията поясняват, че в Европа управлението на премиера на Унгария Виктор Орбан е довело до драматичен упадък, като се посочват засилени атаки срещу независимостта на медиите. В доклада Будапеща се описва като „частично свободна“ след „пет последователни години на упадък и 13 г. без подобрение„.

За Полша се споменава, че управляващата партия „Право и справедливост“ се опитва да установи политически контрол над правосъдието. Упадък на демокрацията е отчетен също в Австрия, Хърватия, Чехия, Португалия, Румъния, Словакия и Великобритания. Няма промяна за България.

През последните 8 г. САЩ са зад Великобритания, Франция и Германия. „Фрийдъм хаус“ посочва дългогодишни проблеми като политическата поляризация, загуба на икономическа мобилност, влиянието на специалните интереси и увеличението на пристрастните медии. Но също се предупреждава, че президентът Доналд Тръмп „упражнява влияние върху американските политики, които притискат нашите основни ценности и изпитват стабилността на конституционната ни система“.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram