Демократ се оттегля от битката за Белия дом

Първият демократ, обявил официално, че ще участва в надпреварата за номинацията на партията за президентските избори през 2020 г., бившият конгресмен Джон Дилейни, съобщи, че се оттегля от състезанието, за да направи място за другите умерени кандидати, предаде Ройтерс.

Дилейни, бивш директор на компания от Мериленд, финансира със собствени средства голяма част от кампанията си, но проучванията му показват почти нулева подкрепа в навечерието на първите първични избори на демократите, които ще се състоят в понеделник в щата Айова. Анализите на кампанията сочат, че макар да няма шансове да премине нужния праг за подкрепа, гласовете за него „ще бъдат достатъчно, за да попречат на други умерени кандидати да прескочат бариерата“.

Петдесет и шест годишният Дилейни обяви кандидатурата си още през юли 2017 г., с което стана първият демократ, отправил публично предизвикателство към Тръмп, който от своя страна иска да бъде преизбран на фона на импийчмънта.

В публикувана вчера позиция Дилейни заяви, че подкрепя големите идеи на прогресистите в Демократическата партия, но отбеляза нуждата от надпартийни, прагматични решения, за да бъде възстановено единството на дълбоко разделената нация.

„Да спрем с безсмислените и нереалистични предизборни обещания, които само предизвикват разделение, и нека бъдем партията, от която американският народ наистина се нуждае – а това е партия, която да бъде почтена, обединяваща, обърната към бъдещето и подчинена на здравия разум“, заяви той. Дилейни обеща да подкрепи окончателната номинация на партията.

„Стъпка първа е да победим Доналд Тръмп и да възстановим почтеността в президентската институция“, заяви той.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram