Двама българи в екипа, извел частната ракета на „Спейс екс“ в Космоса

Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „Спейс екс“ в Космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев, предаде бТВ.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата „Дракон“, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС).

Той работи от близо 10 години за компанията на Илън Мъск. Завършил е Университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Той е част от компанията от 3 години. Учил е в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“.

Макар и с няколко дни закъснение, след като на 27 май изстрелването беше отменено заради лошото време, космическият кораб „Дракон“ на „Спейс Екс“ на Илон Мъск потегли снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Часът на изстрелването на „Дракон“, който беше монтиран върху ракета-носител „Фалкън“, беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.

Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Източник: Епицентър.БГ

Бел.редактора:

Друг българин, при това казанлъчанин – професор Петко Динев е човекът,в чиято лаборатория са създадени и камерите за друг известен и предстоящ полет- до Марс.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram