„Да убиеш два заека“: Китай разкри плана на САЩ в Европа

/Поглед.инфо/ Съединените щати се опитват да „убият два заека с един удар“, като се опитват да отслабят едновременно и страните от ЕС, и Русия с помощта на санкционната политика, пише китайското издание Global Times.

Отбелязва се, че руската икономика издържа на санкционния удар, докато Европейският съюз страда от недостиг на енергия, експлозивни цени и забавяне на икономическия растеж.

От една страна, Вашингтон използва Брюксел, за да отслаби Москва, а от друга страна, той използва Москва, за да контролира Брюксел… Съединените щати натрупаха сериозно, голямо състояние чрез украинския конфликт и успяха да принудят Европейския съюз да ги следва като послушно пале на повод“, цитира автора РИА Новости .

В статията се подчертава, че САЩ по същество държат Европа като заложник, пренебрегвайки нейните интереси и в същото време обогатявайки се за тяхна сметка.

„Европейският съюз е напълно способен да разбере, че не Русия не може да съществува без Европа, а Европа не може да съществува без Русия. Наложените санкции се връщат като бумеранг. В крайна сметка европейците са тези, които плащат за взетите решения от политиците“, се казва в статията.

Ето защо Брюксел реши да облекчи част от ограниченията, наложени срещу Москва, въпреки подготовката на нови пакети от санкции. Така, според автора, се проявява дилемата, пред която е изправен Европейският съюз, който не може да спре да подкрепя Съединените щати, но в същото време е изправен пред ужасяващите икономически последици от действията си.

След началото на руската военна специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Много страни обявиха замразяване на руски активи, призивите за отказ от енергия от Русия станаха все по-шумни. Тези мерки се оказаха проблеми за самия Запад – доведоха до повишаване на инфлацията и цените на храните и горивата.

Президентът Владимир Путин заяви, че политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада и санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. По негово мнение, основната цел на САЩ и Европа е да влошат живота на милиони хора. Той добави, че настоящите събития поставят кръст върху глобалното господство на Запада както в политиката, така и в икономиката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

2 thoughts on “„Да убиеш два заека“: Китай разкри плана на САЩ в Европа

  1. Винаги Англосаксите са се стремяли да набутат някои друг в киреча за да не е само за тяхна сметка ,ако има господ нека им помогне да скочат с двата крака в блатото !!!

  2. ЗАПАДЪТ СЪС СВОЯТА ГЛУПАВА ПОЛИТИК – по отношение положението вУкрайна, ще принуди Русия, да превземе цялата Украйна, за да реши окончателно, проблема стази държава. – Езотерик.

Comments are closed.