Гръцки свещеник срещу папа Франциск: Ти си еретик!

Папа Франциск бе апострофиран от възрастен гръцки свещеник, когато пристигна за среща с главата на Гръцката православна църква, съобщават световните медии. „Папа, ти си еретик“ извика възрастният духовник. Свещеникът бе отведен от полицията. Свидетели казаха, че той е извикал тези думи на гръцки език достатъчно силно, за да ги чуе папата. Асошиейтед прес посочва, че този инцидент е доказателство за продължаващото недоверие между някои православни и католици.

Главата на Римокатолическата църква пристигна вчера в Гърция на тридневно посещение. Местната католическа общност се надява, че визитата ще спомогне за сближаване между Източната и Западната църква.

Християнството се разделя на католицизъм и православие през 1054 г. чрез акт, известен като Великата схизма, и в продължение на векове отношенията между църквите са трудни.

В опит да преодолее разкола през 2001 г. Йоан Павел Втори стана първият папа, посетил някога Гърция. Неговият призив тогава за прошка за историческите грешки, извършени от католици спрямо православни, помогна за размразяване на отношенията.

В обръщението си към гръцкия архиепископ Йероним II папа Франциск поиска прошка от името на Римокатолическата църква за участието ѝ в историческите грешки, довели до разкола.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram