Групата от Лима се обяви срещу военна операция във Венецуела

Срещу военна операция и за дипломатичния изход от кризата във Венецуела се обявиха лидерите от Групата от Лима. Това заяви бразилският вицепрезидент Хамилтън Мурао след края на срещата в понеделник, цитиран от ТАСС.

По думите му, никой не иска в страната да се стигне до военна интервенция. В същото време обаче се настоява за допускане на хуманитарната помощ, дори и с търсене на други начини тя да бъде вкарана.

Самата Бразилия ще направи всичко възможно за мирно решаване на кризата, декларира Мурао.

По думите му, ако САЩ поискат през територията на Бразилия да премине военна техника, за да нападнат Венецуела, такова разрешение няма да им бъде дадено.

Припомняме, че САЩ вчера обявиха нови санкции срещу Мадуро и подкрепа за Гуайдо.

Срещата се проведе в колумбийската столица Богота. Докато течеше тя, група венежуелци протестираха в подкрепа на Гуайдо пред сградата на външно министерство.

Кризата във Венецуела ескалира след като Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент на страната. Съединените щати го признаха за временен държавен глава, към тях се присъединиха страни от групата Лима (с изключение на Мексико). Организацията на американските държави и редица европейски страни. Президентът Николас Мадуро нарече ситуацията опит за преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ.

Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор, Сирия и Турция изразяват своята подкрепа.

Да се избегне насилието във Венецуела, настоя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Германия обяви, че подкрепя санкции срещу Мадуро и неговите най-близки помощници.

Ситуацията ескалира в петък, след като на граничен пункт с Бразилия бяха убити двама души при протести срещу затварянето на границите.

До размириците се стигна заради отказа на правителството да допусне до гладуващото население на страната хуманитарната помощ, пристигаща от Колумбия.

Междуременно, в Каракас екип американски журналисти разгневи Мадуро, след като му показаха клип с гладуващи негови сънародници. Той прекрати интервюто с тях и нареди да бъдат задържани за часове, а техниката им – иззета.

 

Автор: news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram