Германия удължава локдауна

Блокадата в борбата с коронавируса в Германия е удължена до 28 март, но канцлерът Ангела Меркел и премиерите на провинции постигнаха споразумение за постепенно отваряне на икономиката. Разхлабването обаче ще зависи от нивото на коронавирусните инфекции, информира ДПА.След дълги преговори в сряда те съгласуваха стратегия за отваряне на икономиката стъпка по стъпка, но и прилагане на аварийна спирачка в случай, че коронавирусните инфекции отново започната да се увеличават. Стратегията също включва засилване на масовото тестване и ваксиниране.

От понеделник започва постепенно разхлабване ограничаването на социалните контакти, като на всяко домакинство ще се позволява да се събира с друго, но до петима души плюс децата на възраст под 14 г. Ако инфекциите спаднат, ще има допълнително разхлабване на ограниченията.

Книжарниците, цветарските магазини и други ще могат да отворят на национално ниво, но при спазване на стриктна хигиена. Те вече са отворили в някои провинции.Допълнително ограничено отваряне ще бъде позволено в регионите, където в продължение на седем дни не са отчитани повече от 100 нови случая на коронавирус на 100 000 души.

Следващите стъпки предвиждат отваряне на кината, театрите и ресторантите с маси отвън, ако няма скок на заразените за период от 14 дни. Също ще бъдат позволени с ограничения спортните мероприятия на закрито и открито.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram