Германия прогнозира пълен срив на икономиката си без руски газ

Главният изпълнителен директор на химическия концерн Covestro Маркус Щайлеман заяви, че ембаргото върху руската енергия ще има опустошителни последици за германската индустрия, съобщава Daily Mail.

Бизнесменът прогнозира пълен крах на Германия в случай на отказ от руски газ. Според ръководителя на Covestro, решението ще разруши цялата верига на производство и доставки и ще застраши стотици хиляди работни места. Щайлеман добавя, че сега е трудно да се предвидят дългосрочните последици от кризата в Украйна. Според него обаче германското общество вече е претърпяло значителни щети от настоящата ситуация.

Германия допуска най-голямата газова криза след Втората световна война. Това мнение изрази ръководителят на най-голямата германска химическа компания BASF Мартин Брудермюлер.

На 7 април Европейският парламент призова за пълно отхвърляне на руския газ. Депутатите заявиха, че биха могли да преразгледат решението за ембаргото, ако Москва промени позицията си по отношение на ситуацията в Украйна. На следващия ден Европейският съюз прие пети пакет от санкции срещу Русия, включително забрана за закупуване, внос или трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива в ЕС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram