Германия мисли как да компенсира Украйна заради „Северен поток“

Разликите между Украйна и Германия по отношение на руския газопровод „Северен поток 2“ могат да бъдат разрешени по различни начини. Един от тях предвижда предоставяне на компенсация на Киев, ако Украйна загуби ролята си на транзитна държава за газ, пише германското списание „Шпигел“.

Освен това се обсъжда вариант, при който Германия може да предложи на украинската страна „сътрудничество в производството на водород.

Третият вариант – Германия „обещава“ да отпусне милиарди долари на Украйна за ремонт на „абсолютно износената“ украинска газотранспортна система, която никой не е поддържал в продължение на десетилетия.

По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че президентът Владимир Зеленски възнамерява да проведе сериозен разговор за „Северен поток 2“ с германския канцлер Ангела Меркел.

„Северен поток 2“ е газопровод с две трасета. Дължината на всяко от тях е 1,2 хил. км. Те се простират от пристанището Уст-Луга (Ленинградска област) до германския Грайфсвалд. Общият капацитет на тръбопровода ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно. На този проект активно се противопоставят САЩ, които преди това популяризираха своя втечнен природен газ в Европейския съюз.

Освен това проектът има и други противници, включително Украйна, която се страхува от прекъсване на транзита на руски газ през нейна територия./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram