Германия дава 14 танка „Леопард“ на Украйна

Германското правителство официално обяви, че ще изпрати 14 танка „Леопард 2“ на Украйна и потвърди разрешението на други съюзнически държави да изнасят тези бронирани машини.

„Това решение следва нашата добре позната линия на подкрепа за Украйна в съответствие с нашите възможности. Действаме в тясна координация в международен план„, заяви канцлерът Олаф Шолц в Министерския съвет в Берлин.

Той подчерта, че като първа стъпка Германия ще изпрати 14 такива танка, а други европейски партньори също ще дадат на Киев „Леопард 2“.

Отбелязва се и че скоро трябва да започне обучението на украинските войници. Освен това помощният пакет на Берлин ще включва логистика, боеприпаси и поддръжка на системите.

От месеци Украйна призовава Запада да ѝ изпрати основни бойни танкове, които биха дали на силите ѝ огнева мощ, защита и мобилност, за да пробият руските отбранителни линии и да преминат през окупираните от нашествениците територии.

„Няколкостотин танка за нашите танкови екипажи. Това ще се превърне в истински юмрук на демокрацията„, написа в „Телеграм“ Андрий Йермак, ръководител на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски.

Германия обяви планове да изпрати първоначална рота от 14 танка „Леопард 2“ от собствените си военни резерви, както и да одобри доставките от съюзници, с цел Украйна да бъде снабдена с два пълни батальона. Един батальон обикновено се състои от три до четири роти.

Двама източници в Съединените щати разкриха, че Вашингтон също ще предостави десетки от своите танкове „Ейбрамс“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече предупреди, че всички американски танкове, изпратени в Украйна, ще „изгорят като всички останали“.

Двадесет армии по целия свят разполагат с „Леопард“, които са германско производство. Полша и Финландия вече обещаха такива доставки за Киев, след като получат съгласие от Берлин, като се очаква няколко други страни също бързо да се присъединят към този ход.

Великобритания вече предложи свои танкове „Чалънджър“, а Франция обмисля изпращането на своите „Леклерк“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram