Геополитиката след коронавируса

Пост-коронавирусната ера ще сложи край на твърде дългия период, в който светът живее почти две десетилетия след събитията от 11 септември. В продължение на деветнадесет години низът от глобални опасности някак си остана в сянката на това „абсолютно събитие „, което така драматично отвори този век . (…) Какви геополитически форми в допълнение към медицинските аспекти ще имат нов повратен момент, който се очертава пред очите ни? Рано е да се даде ясен отговор и всеки исторически детерминизъм трябва да се третира с повишено внимание, И все пак очерта четири основни параметри: укрепването на етатизъм с авторитарни тенденции, задълбочаване на милитаризацията на света, за нормализиране на надзора и изблици на контраглобализъм „- пише на страниците на швейцарския вестник Le Temps Мохамад-Махмуд Оулд Мохамеду, заместник-директор и научен директор на Женевския център за политика на сигурност, професор от Женевския институт за международни отношения и развитие.

„Първо, по целия свят по време на настоящата криза, държавата, с подкрепата на армията и полицията, ясно потвърди авторитета си, действайки като спасител и мениджър, понякога действайки наказателно. (…) И така, президентът Доналд Тръмп, прокарвайки границите на своите ексцесии и насилието срещу върховенството на закона в Съединените щати по време на неговия мандат стигнаха дотам, че на 13 април казаха, че властта му е „тотална“, се казва в статията.

„Освен това има големи шансове подобна динамика на провеждане на преориентация, започнала преди коронакризиса и засилена във връзка с нея, да продължи и да се разшири. Освен това сега логично се оправдава с масовото търсене на защита. Изплашените общества ще бъдат все по-малко питани. Въпросът за достойнствата и демократичната приемливост на тези мерки, от време на време допринасящи за инфантилизацията на гражданите – днес полицията ги докладва и апелира към тяхното гражданство в модерните райони и ги бие в бедните. След интервенционизма през 90-те години, разпространението на войнствена логика се засили в целия свят, но настоящата пандемия продължава да задълбочава този модел. Логично е само, че Covid-19 е роден в такъв войнствен контекст – предупреди френският президент Еманюел Макрон, че страната му е „във война“ – защото почти тридесет години международната динамика се развива по този начин. Сега всички кризи могат да се възприемат чрез това подценяване и манихейска призма на войната “, отбелязва авторът на публикацията.

„Отвсякъде присъствието на държавата и войнствеността ще бъде придружено или дори предшествано от повсеместен надзор на гражданите. Надзорът, установен като все по-съмнителен глобален стандарт, ще добави параметъра на необходимостта към широко разпространения аргумент за полезност. На първо място, ще става все по-трудно да се проследят и контролират онези практики, които бяха въведени в извънредна ситуация и без парламентарни консултации – Китай, Израел, Русия и Южна Корея вече направиха това чрез следене на гражданите, дигитален контрол за спазването на ограниченията за движение, изискването за разпознаване на лица и други нововъведения, и всичко е свършило и винаги се прави в името на светата сигурност „, – посочва експертът.

„И накрая, коронавирусната криза вероятно ще породи вълна от контраглобализация. Такава вълна ще дойде не от антиглобалисти, които са активни от дълго време, а от нови съвместни моменти на ограничения на взаимосвързаносттта. В началото ще има такова усещане, после скоро ще последва практика – и това може би да създаде не само икономическа, но и екзистенциална уязвимост в обществата. Разсъждаването в духа на „универсален обмен-не-непременно-добро“ ще засили логиката на международно разделение и национално . Според образа и подобието на консолидираната авторитарна държава, такова затваряне на света се вписва в логиката за защита на Европа и издигането на стени в Америка „, – казва ученият.

„(…) Няма лошо без добро“, се казва в поговорката. Ето защо, да предположим, че в рамките на създадената нестабилност, а също и за да живеем, а не просто да оцелеем, тази криза ще доведе до леко подобрено разбиране на отношенията ни със света, както и смирение и щедрост във взаимната помощ, които на международната сцена силно липсват.  В момента не можем да пренебрегнем признаците на напредващ вирус на Оруелизация на геополитиката“, обобщава Мохамед.

Мохамед-Махмуд Улд Мохамед

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram