Генерали от Русия и САЩ проедоха преговори в Хелзинки

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник -щабовете на САЩ, се срещна с руския началник на Генералния щаб Валери Герасимов в Хелзинки, за да обсъдят редица сериозни военни въпроси, пише CNN. Както отбелязва каналът, преговорите се оказаха „продуктивни“ и уважителни, въпреки че и двамата генерали намериха време и за шеги.

На фона на напрежението в отношенията между САЩ и Русия, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили проведе шестчасова среща с руския си колега, началника на Генералния щаб Валери Герасимов. При това преговорите са се оказали „продуктивни“, пише CNN.

Когато военните лидери на великите сили комуникират помежду си, светът става по -безопасен“, каза Мили след срещата.

Според говорителя на Мили полковник Дейв Бътлър, по време на разговорите страните са обсъдили „редица въпроси, свързани с много региони по света“. В същото време дискусията засягаше „военни теми“ и беше „сериозна“.

И двамата генерали демонстрират взаимно уважение, въпреки че и двамата понякога могат да вмъкнат остроумна забележка или шега“, добави той.

Преговорите се проведоха в правителственото имение Кьонингсдед, на 25 мили северно от финландската столица, на фона на напрежението между Вашингтон и Москва.

В същото време, въпреки факта, че страните все още имат разногласия – и понякога изключително остри – по редица въпроси, включително Украйна, кибератаките и Арктика, целта на срещата беше да подобри диалога и да се предотвратят конфликтите между въоръжените силите на двете страни.

Междувременно през последните месеци администрацията на американския президент Джо Байдън оказа натиск върху руския президент Владимир Путин, за да спре кибератаките от руска територия. Обаче всички усилия на американския лидер очевидно са дали доста незначителни резултати, тъй като няма признаци, показващи, че Путин е сериозно ангажиран в борбата с киберпрестъпността.

САЩ също вярват, че Русия се опитва да се намеси в междинните избори през 2022 г. По -специално, през август CNN съобщи, че администрацията на Байдън редовно получава информация за усилията за намеси в американските избори, въпреки че Байдън лично повдигна темата по време на срещата си с руския президент.

Превод: ЕС
Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram