В целия хаос от коронавируса няма по-голям победител от Мафията

Мафията обича моментите на кризи и социални вълнения. Както казва популярният герой от сериала „Игра на тронове“ Петир Белиш – „Хаосът е стълба“. А умелите и безскрупулните знаят как да се изкачват по нея. 

През 150-годишната си история в южната част на Италия, организираните престъпни синдикати са реализирали печалба от извънредни ситуации като земетресения, епидемии от холера, войни и т.н., снабдявайки селяни и работници с ресурси да оцелеят, печелейки договори за строителните си фирми и присвоявайки средства, предназначени за гадовете.

По време на дългогодишната икономическа криза в Италия, мафиотските групи успяха да изперат огромните си печалби от трафика на наркотици чрез инвестиции в закъсали малки бизнеси, които след това се превръщат във фронт за криминална дейност.

И тази практика не се ограничава единствено до Южна Италия, но се разпростира и на север, а вече все по-често и извън пределите на страната.

Сегашната пандемия от коронавируса не прави изключение от правилото за възможностите по време на криза и мафиотите се опитват да капитализират максимално от създалата се ситуация, макар собственият им бизнес в момента също да страда.

Създадените строги блокади по националните граници, засилените проверки от полицията и митниците, както и силно ограничените потоци от хора, пътуващи между отделните държави осакатяват сериозно приходите на мафията от проституция, наркотици и изнудване, но хищните престъпни организации са готови да извлекат полза от това, което ще последва в момента, в който държавите в Европа вдигнат малко по малко блокадата.

Докато Европа се опитва да поддържа икономиката си, отпускайки пари за бизнеса, изпитаният от мафията метод за проникване в иначе законни фирми, може да се превърне във вратичка за невероятно доходни начинания по източване на фондове и т.н.

„Вирусът демонстрира, че не зачита границите, а мафията прави същото. Тя е като водата – не оставя празни места“, казва генерал Джузепе Говернале, ръководител на Италианската дирекция за разследване на борбата с мафията (DIA) – структура, подобна на американското ФБР.

Експертите предупреждават, че на фона на първите прояви на икономическата криза, катализирана от пандемията, ще се надигнат и нивата на престъпна дейност.

„Няма държава в ЕС, която да не страда от този проблем. Това не е само проблем на Италия“, казва евродепутатът от Движение „Пет звезди“ Сабрина Пиндоли. Наскоро тя организира събитие в Европейския парламент за повишаване на осведомеността по въпроса с дейността на мафията в Европа.

По думите ѝ руските и албанските престъпни организации също могат да представляват сериозен риск, който да заплашва държавите от ЕС.

Мафията има специфичен наръчник за действие, когато става въпрос за печелене на пари от времената на криза.

„Италианските престъпни синдикати, особено калабрийската Ндрангета, която контролира голяма част от доходоносната търговия с кокаин в Европа, ще се стремят да предложат ликвидност на изпаднали в нужда бизнеси в замяна на процент“, коментира Маурицио Де Лусия, главен прокурор в сицилийския град Месина.

„Мафията предлага заем на собственик на бизнес, който се нуждае от пари. Той знае с кого си има работа, но смята, че може да овладее ситуацията. И греши“, допълва Де Лусия, описвайки т.нар. „метод“ на мафията.

По думите му след това престъпната група, отпуснала парите, обикновено моли собственика на бизнеса да наеме някого – услуга, която собственикът трудно може да откаже. Впоследствие наетият човек започва да дава поръчения от „шефовете“, да сменя използвани продукти или суровини, да организира ремонти и т.н. И дори собственикът на бизнеса да протестира с аргумента, че все пак това е неговата си компания, отговорът, който ще получи е: „Вече не е твоя“.

Собственикът се превръща в инструмент на мафията – тя използва неговите връзки с банките и неговия бизнес, за да прикрива своите начинания.

Италианските власти отправиха вече предупреждение, че покрай кризата сега може да се очаква организираната престъпност да предприеме агресивни стъпки към бизнеса, особено в сектора с доставките на храни, здравните услуги, доставките на медицински продукти, хотелиерския и ресторантьорския сектор. Мафиотските групи все повече търсят икономики с високи темпове на растеж, като тези в Източна Европа, за да развиват и там дейност.

Данъчните убежища и страните от ЕС, които не са толкова внимателни към прането на пари, също биха могли да станат мишени, предупреждават още експертите.

Според евродепутата Пиндоли мафията вече е проникнала в германската икономика и има силни позиции в Испания, главно в хотелиерството и туризма. Също така има проникване на пазарите във Франция и Белгия.

През последното десетилетие италианската мафия е разработила сериозна експертиза, що се отнася до източването на еврофондове – нещо, което според специалистите по организирана престъпност сега ще влезе изключително силно в действие, докато правителствата се опитват да вкарат свежи пари от ЕС в икономиките си, за да се възстановят.

Ндрангета е успяла да изнесе вече това ноу-хау за други европейски страни, особено в Източна Европа. Пример за това може да се намери в убийството на словашкия журналист Ян Куцяк 2018 г., убит, докато разследва схема за източване на еврофондове от местен бизнесмен със сериозни връзки с калабрийската мафия.

„Те ще работят навсякъде, където има капацитет за корумпирани чиновници, които да попаднат в капана им“, коментира Говернале, шеф на антимафията в Италия.

Мащабните инвестиции в инфраструктура за стимулиране на икономиката ще осигурят работа и за традиционните бизнеси на мафията като строителството, производство на цимент и превоза на товари.

Въпреки че проверките на публичните търгове са предназначени да изкоренят криминални предприятия, големият мащаб на планираните инвестиции вследствие на коронавирусната епидемия може да означава, че тези процеси ще са прибързани и с по-малко проверки за намесен криминален бизнес“, допълва още той.

Междувременно някои престъпни организации вече разработват нови методи за работа, с които да заобикалят наложените национални блокади. Търговията с наркотици продължава да процъфтява, докато някои дилъри се опитват да продават директно на опашките пред супермаркетите или намират алтернативни пространства, включително църкви, както казва източник на Politico в италианската мафия.

По думите му цените на вътрешния пазар се се увеличили, докато търсенето остава непроменено. „Хората винаги намират пари за наркотици“, допълва източникът.

Рекетът беше силно засегнат от затварянето на много магазини и всички барове и ресторанти. Но на собствената си територия мафиотските групи проявяват желание да проявят разбиране. По думите на Говернале групировките прилагат „принципа на ковачите“.

„Понякога трябва да търпиш, понякога трябва да удариш. В момента те трябва да са като наковалня и да издържат и да чакат по-добри времена, но когато става въпрос за възстановяването, те стават чук и удрят отново и отново“, коментира той.

Някои престъпни групи също разработват нови дейности за експлоатиране на извънредната ситуация, според доклад на Европол, агенцията за правоприлагане в ЕС.

Търговията с фалшиви медицински маски, ръкавици и фармацевтични продукти е „процъфтяваща“ в икономиката на пандемията. Миналия месец транснационална операция на агенцията успява да доведе до 121 ареста и изземването на потенциално опасни фармацевтични продукти за 13 милиона евро и 34 000 фалшиви хирургически маски.

Агенцията също така съобщава за кражби в много държави от ЕС, при които крадците използват идентичен начин на действие – представят се за служители на местния Щаб за борба с коронавируса, предлагайки бързи тестове, информационни материали или нещо друго, свързано с епидемията, като междувременно се опитват да задигнат нещо от къщите, в които са пуснати.

Друг проблемен момент според правоприлагащите органи е възможността, която се отваря пред мафията да попълни редиците си с изпаднали в бедност младежи от по-бедните региони в Южна Италия.

„Държавата трябва да стои зад тези, които са в затруднение, или някой друг ще го направи“, заявява Говернале. „Мафията става мощна, когато държавата отсъства. Това е като принципа на скачените съдове – ако държавата не присъства, пространството ще бъде запълнено от някой друг.“

Уебкафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram