В Турция нови арести на заподозрени във връзка с „Ислямска държава“

Турските власти са заловили в град Адана 6 жени от Етиопия, които се подготвяли да се присъединят към джихадистите от „Ислямска държава“ в Сирия. Заедно с тях е заловен и един турски гражданин, за когото се твърди, че бил връзка на джихадистите.

Властите продължават разследването на групата джихадисти, които бяха заловени миналия петък и в последния момент бе осуетен голям джихадистки атентат в Истанбул. Властите проучват дали имат и каква връзка с атентатите, които окървавиха Париж. Представител по сигурността обърна внимание върху факта, че осуетеният атентат в Истанбул и атаките в Париж съвпадат по време.

Атентатите в Париж, конфликтът в Сирия и бежанската криза продължават да бъдат във фокуса на вниманието на лидерите от групата Г-20, които заседават в Анталия Белек. За първи път политическите проблеми се наложиха пред глобалните икономически теми, които досега основно заемаха място в работата на Г-20, коментира отговорен турски представител.

А президентът на Индонезия Джоко Уитодо обвърза зависимостта на световната икономика с долара на заседанието на представителите на Международния валутен фонд и Световната банка в Анталия. По думите му тази зависимост е заплаха за световната икономика.

В по-късните часове се очаква президентът на ЕС Доналд Туск, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и турският президент Р. Т. Ердоган да обсъдят миграционната криза, както и мерките, които ще бъдат предприети съвместно с Турция./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram