В Северна Македония: Предложението на София за Гоце Делчев е неприлично

оце Делчев е български революционер и учител, който се е борил за освобождението на автономната българска област, наречена „Македония“ от османските турци. Това ще бъде едно от предложенията на българската страна от Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, които ще бъдат представени на македонските им колеги на следващото заседание, научи македонският вестник „Република“ от източници в Комисията.

Това предложение отдавна се обсъжда в българските политически и исторически кръгове като червена линия, към която България може да премине в преговорите за Гоце Делчев.

Изданието е разбрало също, че правителството в Скопие и министър-председателят Зоран Заев са добре информирани за това „неприлично предложение“ от София и че сега се разработва стратегия, която да бъде приета от македонската комисия, а след това да се създаде атмосфера за нейното приемане и от обществото.

Не е изключена възможността Заев да окаже натиск върху македонската страна на комисията да приеме това предложение и дори да бъде сменен някой „непокорен“ член.

Много вероятно е това предложение да се фиксира като окончателно споразумение между двете комисии и след това остава да бъде формализирано от Зоран Заев и Бойко Борисов на съвместно заседание, когато трябва да се обяви, че двете държави са решили най-големия исторически проблем, информира „Фокус“.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram