В Кемниц посрещнаха Меркел с „Изменник на народа” и „Хайл Меркел”

Стотици хора излязоха по улиците на Кемниц, за да протестират срещу канцлера Ангела Меркел, която посети източния германски град след възникналото расистко напрежение по-рано тази година, информира ДПА.

В продължение на седмици в града демонстранти протестираха срещу фаталното намушкване на германец от мигранти, което доведе до най-голямото насилие от крайнодесни в страната от десетилетия, а също така изобличи дълбокото разделение в държавата заради либералната имиграционна политика на германския канцлер Ангела Меркел.

Снимка 390029

Източник: ЕПА

Вчера много крайнодесни протестиращи скандираха срещу Меркел „Изменник на народа“, „Заминавай си“ и „Меркел трябва да си ходи„. Някои от тях също носиха тениски с крайни лозунги, думи и фрази, които се асоциират с нацистите, включително „Хайл Меркел“. Много от недоволните са от група, която се нарича „Меркелюнгенд„, очевидно иронична препратка към младежкото крило на Хитлер „Хитлерюнгенд“.

Говорител на групата сравни политиките на Меркел с диктатура и с държавната тайна полиция на Източна Германия Щази.

Според полицията около 2 500 души са протестирали. Властите добавиха, че 16 престъпления са извършени, включително един демонстрант е носел нож, а друг е носел самоделна бомбичка.

За кратко са задържани 10 души за установяване на самоличността им.

Меркел посети града близо три месеца, след като Кимниц се превърна в сцени на насилие, породено от действия на крайнодесни след фатално намушкване на германец от двама мигранти на 26 август.

По време на визитата си Меркел призова недоволните граждани да се дистанцират от демонстрациите с ксенофобия и крайнодесни екстремисти. Тя похвали факта, че много граждани на града са се противопоставили на ксенофобията.

Канцлерът посети местен баскетболен отбор преди да участва на кръгла маса, където се появи с ръководителите на местната власт.

По време на събитието Меркел призова германците от източната част на страната да бъдат самоуверени, тъй като има причина за това.

Това е второто посещение на Меркел в града от 2009 г.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram