В ЕС се регистрира сериозен спад на доверието във ваксината на AstraZeneca

Доверието на европейците в COVID-19 ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и Оксфордския университет е спаднало през последните две седмици заради притеснения от евентуални странични ефекти. Това показва социологическо проучване на YouGov, цитирано от „Франс прес“.

Ваксината не е смятана за безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия според проучването, проведено сред 8000 души в седем европейски страни.

Във Франция недоверието към ваксината на AstraZeneca силно е нараснало, като 61 процента от респондентите са отговорили, че не я смятат за безопасна (с 18 процентни пункта повече спрямо подобно проучване през февруари), срещу само 23 процента, които я смятат за безопасна.

В Германия близо 55 процента от анкетираните германци (плюс 15%) казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна.

Обратно, във Великобритания над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на британско-шведската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 процента (минус 4%).

Доверието в безопасността на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna не се е променило според проучването на YouGov.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram