В Гърция освобождават неваксинираните здравни работници от 1 септември


Разяснения относно задължението за ваксиниране на персонала в здравеопазването и незабавното заместване на неваксиниран персонал, са изпратени днес от Министерството на здравеопазването до всички администрации на здравните структури.

Персоналът на частни, обществени, общински здравни структури, включително диагностични центрове, рехабилитационни, клиники, болници, лечебни заведения, медицински сестри, бърза помощ, трябва да получат първата или единствената доза до 1 септември и завършване на ваксинацията цикълът трябва да съответства на предписаната процедура.

Подчертава се, че тези, които са били болни за период от 6 месеца, са изключени от задължението да бъдат ваксинирани, както и тези, които имат доказани здравословни причини, които пречат на ваксинацията. Последните се оценяват от тричленни комисии по здравен район, съгласно списък съставен от Националния комитет по ваксинации.

Неспазването на задължението за ваксинация води до налагането на мярката за спиране на задълженията по императивни причини за защита на общественото здраве.

По този начин от 1 септември здравните работници, които остават неваксинирани срещу COVID-19, няма да могат да работят и ще бъдат заместени от друг персонал, за да се запази правилното функциониране на здравните структури.

В Гърция вече ваксинират и деца над 12 години, а възрастното население, минало през имунизация е 64%, което на теория ги доближава до така желания групов имунитет./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram