Въздушните и сухопътните сили на Израел готвят атака в сектора Газа

Израелската армия потвърди рано тази сутрин, че не е навлязла в ивицата Газа, както беше обявила по-рано тази нощ, като се позова на „вътрешен комуникационен проблем“, предаде Франс прес.
Малко след полунощ армията изпрати съобщение до медиите, за да ги информира, че войски са „вътре“ в ивицата Газа, както беше потвърдил говорителят й за АФП.
Два часа по-късно обаче, армията публикува „уточнение“, за да каже, че в Газа „няма войници“.
Потърсен от АФП, армейският говорител обясни ситуацията с „вътрешен комуникационен проблем“.
Телевизия „Скай нюз Арабия“ също съобщи, че сухопътните сили на израелската армия още не са навлезли в сектора Газа, след като по-рано пресслужбата на Армията за отбрана на Израел съобщи, че въздушни и сухопътни подразделения „атакуват“ Газа. Появи се и информация, че войски са навлезли в крайбрежния анклав.
Говорителят на Армията за отбрана на Израел Авихай Едри каза по телевизия „Скай нюз Арабия“, че опровергава информацията на няколко медии за сухопътно навлизане в сектора.

Операцията в сектора Газа ще продължи толкова, колкото трябва, за възстановяване на мира и сигурността в държавата Израел, каза по-рано израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.
Последната дума още не е казана и операцията ще продължи толкова, колкото е необходимо, за да бъдат възстановени мирът и сигурността в държавата Израел. Ще заставим Хамас да плати много висока цена, ще правим това и ще продължаваме да го правим с голяма сила, каза още Нетаняху в декларация, разпространена от неговата канцелария.
По-рано пресслужбата на ЦАХАЛ обяви, че е нанесен удар по щаба на вътрешната сигурност и оръжеен склад на движението Хамас в сектора Газа.
Изтребители на ЦАХАЛ нанесоха удар по сградата на щаба на вътрешната сигурност и по склад за оръжие, принадлежащ на терористичната организация Хамас, се казва в изявлението на израелската армия.
Посочва се, че в този щаб се е намирал кабинетът на началника по вътрешната сигурност на движението.
Преди началото на атаката, снощи в няколко израелски градове със смесено население избухнаха нови безредици и сблъсъци с полицията. По информация на в. „Таймс ъв Израел“ в град Лод протестиращи са подпалили синагога.
Силите на полицията, които още през деня блокираха улиците между арабските и еврейските райони в Лод, не могли да удържат тълпата. Има сблъсъци между араби, евреи и полицаи. Съобщава се за ранени служители на реда и на много местни жители. Прострелян е бил служител на службата на спешна помощ.
По информация на портала Ynet силите за сигурност в Лод губят контрол над тълпата и са принудени да съсредоточат хората си в няколко точки в града в опити да се противопоставят на участниците в безредиците. Сред излезлите на улицата евреи се чуват призиви за линч на араби заради ракетния обстрел. Агресивни лозунги скандират и арабски протестиращи.
В град Бат-Ям, съобщава Ynet, са арестувани 17 представители на еврейското население, въоръжени с палки и ножове.
В Тел Авив са арестувани крайнодесни активисти, заподозрени в нападение срещу служители на телерадиокорпорацията „Кан“.
В град Ум ел Фахм, който е със смесено население, арабски демонстранти нападнали еврейско семейство с деца.Полицаи и местни жители успели да ги спасят и да ги откарат в болница.
Вълна от насилие има също в Хайфа и Яфа. Там има стълкновения с полицията и между местното население. Участниците предизвикват пожари и хвърлят камъни. В тълпата се чуват призиви за мъст, съобщава Ynet, цитирана от ТАСС.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram