Военен преврат в Судан! Президентът е под домашен арест, армията съставя временно правителство

Президентът на Судан Омар ал-Башир се оттегли, военни източници твърдят в четвъртък след продължаващите месеци призиви за неговата оставка, предава Анадолската агенция, цитирана от Агенция „Фокус“.

Армията е създала преходно правителство, за да управлява страната в предстоящия период, заяви военен източник, отказвайки да даде повече подробности.

„Мога да потвърдя, че Башир се е оттеглил, след като армията и протестиращите го поставиха под натиск“, каза източникът, който поиска да не бъде назован, поради ограничения в разговорите с медиите.

Суданската държавна телевизия и радио обявиха рано сутринта, че армията ще „направи важно изявление“, но досега такова не е излъчено.

Стотици хиляди хора са излезли по улиците на столицата Хартум, за да отпразнуват края на 30-годишното управление на Башир.

Бившият вече президент сега се намира под домашен арест и телохранителите му са задържани, съобщиха местните медии.

Междувременно суданското военно разузнаване е арестувало повече от 100 ръководители от управляващата партия Национален конгрес. Сред арестуваните са бившият министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хюсеин, бившият вицепрезидент Али Осман Таха и ръководителят на управляващата партия Ахмед Харун.

Судански войски също са били разположени около сградата на държавната телевизия, а някои войници, както се твърди, са влезли в сграда в Омдурман, втория по големина град в страната.

Информациите също така сочат, че полетите от международното летище в Хартум са преустановени, като се допускат само кацания на летището.
Стотици судански протестиращи в сряда организираха протест пред сградата на Генералния щаб на армията в столицата за пети пореден ден на фона на продължаващите призиви президентът Омар ал-Башир да се оттегли.

От събота най-малко 22 души са загинали в сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност, които многократно са се опитвали да разпръснат протестиращите със сила, според Централния комитет на суданските лекари. Полицията, от своя страна, каза, че само един протестиращ е бил убит.

Судан е обхванат от протести от декември миналата година, като демонстрантите поискаха оттеглянето на Ал-Башир, който управлява Судан от 1989 г. насам.

От сутринта се очаква „важно изявление“ на армията, но то все още се забавя и според някои информации причината за това е несигурността кой ще оглави преходния съвет в страната.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram