Висш съд в Босна обяви за незаконна забраната за излизане от вкъщи

– Конституционният съд на Босна постанови, че въведената забраната непълнолетни лица и хора на възраст над 65 години да напускат домовете си заради пандемията от коронавирус нарушава правото им на свободно движение, съобщи електронното издание „Болкан инсайт“. Съдът се произнесе по няколко жалби. Магистратите от най-висшата съдебна инстанция в страната обаче отхвърлиха искането да бъде отменена забраната, но дадоха срок от 5 дни на правителството и на Гражданска защита „да променят заповедта от 27 март 2020 г., като се съобразят с Конституцията на Босна и Херцеговина и с Протокол №4 от Европейската конвенция за правата на човека“.

Конституционните съдии в Босна са на мнение, че ограничението за движение е в разрез с принципа за „пропорционалност“ от ЕКПЧ, тъй като властите не са обяснили защо само при определени възрастови групи има по-голям риск от заразяване с COVID-19. „Освен това не е разгледана възможността за въвеждане на по-леки мерки; наложените мерки не са строго ограничени във времето и не е вписано задължение за редовното им преразглеждане, за да се гарантира, че ще бъдат в сила само толкова, колкото е необходимо „, се казва още в решението на Конституцонния съд.

Спорната забрана все пак беше променена в началото на април, като на непълнолетните вече е разрешено да пътуват с лек автомобил, а пенсионерите – да напускат домовете си до 16 часа в първите дни на месеца, за да си получат пенсиите, да си купят лекарства и стоки от първа необходимост.

– Американският президент Доналд Тръмп подписа указа за временно спиране на имиграцията в САЩ, което обяви в началото на седмицата, предадоха информационните агенции. Указът ще бъде в сила в следващите 60 дни, след което ще бъде преразгледан и може да бъде удължен. Тръмп обяви, че мярката цели да защити работните места в страната по време на кризата около пандемията. Ограничението ще засегне хората, кандидатстващи за постоянно пребиваване т.нар. „зелени карти“. 

САЩ са регистрирали 1738 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, което е по-малко от предходния ден, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. С новите смъртни случаи, общият брой на починалите от COVID-19 в САЩ достигна 46 583 от началото на епидемията – най-големият брой жертви, регистрирани от всяка друга държава.

Американската администрация е готова да стигне дори по-далеч от спирането на вноските за Световната здравна организация (СЗО), съобщи държавният секретар Майк Помпео за телевизия Fox News. На въпрос дали според Вашингтон настоящото ръководство на СЗО не е в състояние да разреши въпросите, от които се оплаква Америка, Помпео обяви: „Вярвам, че това е вярно. И още повече. Може би САЩ никога повече няма да подпишат трансфер на средства от данъкоплатците на САЩ към СЗО. Може да се нуждаем от още по-драматична трансформация“. Той намекна за смяна на ръководството на СЗО.

На 14 април президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е спрял вноските за СЗО. Според него парите няма да бъдат превеждани, „докато оценката на ролята на организацията в укриването на данните за разпространението на коронавируса“. Преди това Тръмп няколко пъти критикува работата на организацията.

– Пандемията на коронавирус може да означава 1,2 милиарда по-малко пътници на авиокомпаниите по целия свят до септември, прогнозира Международната организация за гражданска авиация, цитирана от АФП, предаде БГНЕС.

„Най-същественото намаляване на броя на пътниците се очаква да бъде в Европа, особено през пиковия сезон на пътуване през лятото, следван от Азиатско-Тихоокеанския регион“, се посочва в позицията.

Капацитетът на авиокомпанията също може да бъде значително намален, според Агенцията, което ще доведе до спад на приходите на авиокомпаниите през първите девет месеца на годината с цели 160-253 милиарда долара.

Прогнозите са по-тежки от първоначалните оценки на Организацията през февруари, когато огнището изглежда беше локализирано само в Китай, където са регистрирани почти всички от първите 1400 смъртни случая от COVID-19.

Международната организация за гражданска авиация обяви тогава, че авиокомпаниите са изправени пред спад на приходите от 4-5 милиарда долара.

– Почти 99 000 са заразените с коронавируса в Турция, жертвите са около 2400, но властта твърди, че разпространението на COVID-19 e под контрол, съобщиха информационните агенцииПрезидентът Реджеп Ердоган дори заяви, че страната планира да се върне към нормален живот след Рамазана в края на май. Той подчерта ,че пандемията е като най-голямата криза след Втората световна война. В 31 турски градове на хората е забранено да напускат домовете си в следващите четири дни като част от мерките в борбата с разпространението на коронавируса. Разпореждането издаде президентът Ердоган.

Утре започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.

– Испанският премиер Педро Санчес убеди парламента в нуждата от ново удължаване на извънредното положение. И този път обаче това се случи с по-малко гласове в негова подкрепа и с повече напрежение в диалога с депутатите. Дебатът в парламента продължи 11 часа, но все пак даде резултат – извънредното положение ще е в сила до 9 май. То първоначално бе въведено в средата на март само за 2 седмици и вече е удължавано два пъти. Испания е една от най-засегнатите европейски държави от пандемията.

– В Индия за последните 24 часа са регистрирани 1486 новозаболели от коронавирус. Министерството на здравеопазването съобщи още, че 49 души са починали през последните 24 часа, като общият брой на смъртните случаи е 681.

С новите случаи, общата официална статистика на заболелите Индия премина 20 000 души.

Най-големият скок беше отчетен в понеделник, когато властите заявиха, че над 1500 души са дали положителен тест.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram